Spomen tabla (foto: Kolubarske.rs)
Spomen tabla (foto: Kolubarske.rs)
02.07.2024, 06:45

Član Gradskog veća podneo inicijativu za podizanje spomen obeležja Mišiću i Freglu

č: | fb:

Nakon što je Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO) nezakonito postavio spomen tablu Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu na javnoj površini, podneta je zvanična inicijativa za postavljanje spomen obeležja majorima Vojske Kraljevine Jugoslavije o čemu će se izjasniti struka u skladu sa zakonom utvrđenoj proceduri, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

Prema nezvaničnim informacijama, zvaničnu inicijativu, sedam dana nakon nezakonitog postavljanja spomen table, nije podneo Valjevski pokret otpora, kako bi legalizovao svoju ideju, nego je to učinio član Gradskog veća Vladimir Mišković.

  

Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO) je pre skoro mesec dana postavilo spomen tablu na javnoj površini, blizu parkinga, na prostoru između zgrade tužilaštva i sudova.

 

Prema izjavi inicijatora postavljanja spomen obeležja, dr Vladimira Krivošejeva i Branka Ivkovića, VPO nije podneo inicijativu gradskoj Komisji za podizanje spomenika. Time je ovo spomen obeležje, podignuto suprotno Odluci o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Valjeva.

 

Odlukom je predviđeno da je pravno ili fizičko lice, koje neovlašćeno podigne spomen obeležje, dužno da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, a ukoliko to ne uradi to će učiniti Zavod o trošku pravnog ili fizičkog lica.

 

Na pitanje da li su nadležni u Gradskoj upravi postupili u skladu sa ovom Odlukom ili će reakcija izostati čime lokalna vlast šalje poruku da svi mogu da postavljaju spomen obeležja kad god i gde god žele, i da ne treba poštovati gradske Odluke, odgovoreno nam je da se "u skladu sa jasno uspostavljenim procedurama sve gradske odluke moraju poštovati i Grad ne može dozvoliti da se se one narušavaju. Bilo bi apsurdno da svako po svom izboru može postavljati spomen obeležja gde hoće bez saglasnosti institucija Grada".

 

Dalje se navodi da je, u slučaju postavljanja spomen table majorima Vojske Kraljevine Jugosavije, jasno da je došlo do kršenja odredaba Odluke o podizanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Valjeva.

 

"Smatramo da Aleksandar Mišić i Ivan Fregl, apsolutno zaslužuju dostojno spomen obeležje o čemu treba da se sprovede zakonom utvrđena procedura, o kojoj se izjašnjava Komisija i koja upućuje predlog Skupštini grada za donošenje Odluke o podizanju spomenika odnosno skulpturalnog dela", navodi se u odgovoru Gradske uprave.

Aktuelno

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 34 minuta

Voda u Kamenici nije za piće

JKP "Vodovod Valjevo" obaveštava potrošače na području Valjevske Kamenice, da je došlo do poremećaja u kvalitetu sirove vode i da nije za piće. Potrošači će blagovremeno biti obavešteni o prestanku...