Vladimir Mišković (foto: Kolubarske.rs)
Vladimir Mišković (foto: Kolubarske.rs)
03.07.2024, 08:52

Mišiću i Freglu podići spomen biste u blizini Osnovnog suda

č: | fb:

Član Gradskog veća Vladimir Mišković potvrdio je za Kolubarske.rs da je gradskoj Komisiji za podizanje spomenika uputio predlog da se podignu spomen biste Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu.

 

Mišković u predlogu navodi da je tema koju zvanično predlaže već godinama u fokusu celokupne javnosti, ali do sada nije upućen zvaničan predlog upravi Grada.

 

"Sama činjenica da su zarobljeni u borbi, a zatim streljani od strane okupatora govori o njihovom herojstvu i patriotizmu, o kojem takođe svedoči i njihovo junačko držanje prilikom streljanja. Mi, kao građani i kao grad u celini, ne samo da treba, već smo i dužni, da podsetimo na te događaje i da ih dostojno obeležimo", predlaže Mišković i dodaje:

 

"Ovom inicijativom nikako se ne otvara neka nova 'trka u podizanju spomenika' već se kroz pojedine ličnosti odaje priznanje svim borcima koji su delili iste ideale. Kao što smo, kao Grad, kroz bistu Stojadina Mirkovića odali priznanje njemu, ali i svim borcima u ratovima 90-tih, tako bismo i kroz biste Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu iskazali poštovanje svim njihovim saborcima i ukazali na ono što svi znaju, a što se danas i uči kroz zvanične udžbenike istorije, a to je da smo imali dva antifašistička pokreta".

 

Član Gradskog veća, u obrazloženju svog predloga, piše i da je u današnjem vremenu, kada se često koriste nekontrolisano reči poput agresija, velikosrpska hegemonija i sličnih, jedan ovakav spomenik bi najbolje demantovao takve jeftine napade.

 

"Aleksandar Mišić i Ivan Fregl su bili oficiri vojske Kraljevine Jugoslavije, jedan je bio polu Srbin – polu Nemac, dok je drugi bio Slovenac, i nesumnjivo su bili odani građani svoje države i svojim životima su posvedočili patriotizam", navodi u predlogu.

 

Vladimir Mišković predlaže da spomen biste budu postavljene u centru grada u blizini Osnovnog suda.

 

Na pitanje zbog čega ranije nije predložio da se podignu spomen biste Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu, nego je to učinio tek nakon što je Valjevski pokret otpora postavio nelegalnu i neprimerenu spomen tablu na javnoj površini pored parkinga, Mišković nije odgovorio konkreto. Kazao je da je o tome ranije bilo reči u valjevskoj upravi, ali da je podizanje spomenika i biste ozbiljna tema za koju je potrebno vreme.

 

"To nelegalno postavljanje spomen table je uskomešalo javnost. Gradsko rukovodstvo je prethodnih godina često razgovaralo o toj temi svesno činjenice da su Mišić i Fregl zadužili ovu zemlju. S obzirom na to da niko do sada nije podneo inicijativu da se postavi spomen obeležje, ja sam odlučio, sa svojim saradnicima, da podnesemo predlog. To je tema koja ne bi trebalo da razdvaja ljude i ne bi trebalo da bude deo bilo kakvog političkog potkusurivanja", rekao je Vladimir Mišković.

 

Građani predlagali spomen obeležje, ali nisu zvanično

 

Kada je sredinom maja prošle godine iz Gradske uprave najavljeno da će početi rekonstrukcija parkinga u centru Valjeva na lokaciji iza zgrada sudova u Ulici vojvode Mišića, nekoliko sugrađana je, na društvenim mrežama i komentarišući vest u Kolubarskim.rs, predložilo da na tom mestu bude postavljena spomen ploča Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu.

 

"Streljali su ih Nemci u dvorištu zatvora, upravo gde se nalazi ovaj parking. Red je da se ispravi višedecenijska nepravda, jer nijedna valjevska vlast od 1945. godine pa do danas, nije imala želju i volju da tu podigne spomen obeležje ovoj dvojici rodoljuba", napisao je čitalac Kolubarskih.rs.

Radovi na parkingu iza zgarada sudova

Radovi na parkingu iza zgarada sudova (Foto: Kolubarske.rs)

 

Bio je to povd da napišemo tekst "Postaviti spomen obeležje Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu". Poziv gradskim vlastima i poruka teksta, uz brojne istorijske podatke koji govore o streljanju majora i građana Valjeva u dvorištu nekadašnjeg zatvora, je bila – Primereno obeležiti mesto nacističkih streljanja u Valjevu.

 

https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/12878/

Aktuelno