Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
04.07.2024, 09:12

Zgradu Štedionice rekonstruisaće beogradska Jugogradnja i valjevski Kej

č: | fb:

Posao rekonstrukcije nekadašnje zgrade Štedionice, u kojoj su do pre osam godina bili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, dobile su beogradska "Jugogradnja" i valjevska firma Kej doo, objavljeno je na portalu Javnih nabavki.

 

Zajednička ponuda ova dva preduzeća od oko 94 miliona dinara sa PDV-om bila je jedina na javnoj nabavci – Rekonstrukcija zgrade štedionice, koja je raspisana u apriilu, a okončna u julu. Procenjena vrednost radova je oko 80 miliona dinara bez PDV-a.

 

Rok za završetak radova je osam kalendarskih meseci računajući od dana uvođenja u posao izvođača radova.

 

Gradsko rukovodstvo je rekonstrukciju zgrade Štedionice najavilo kao jedan od kapitalnih projekata za ovu godinu.

 

Namera gradske vlasti je da zdanje na Desankinom vencu, koje je napušteno već osam godina, bude Gradska kuća. Predviđeno je da u prizemlju bude Matična služba, dok će na prvom spratu biti reprezentativni prostor koji će služiti za prijeme delegacija, održavanje svečanosti i sastanaka. Biće iskorišćen i prostor u potkrovlju. Ukupna površina tog zdanja je oko 500 metara kvadratnih.

 

Podsetimo, ideja o Gradskoj kući prvi put se rodila 2015, a razrađena je 2016. godine kada je na vlast došla koalicija SNS-SPS. Od toga se odustalo te je odlučeno da tu bude Muzej fantastike, međutim ni to nije realizovano. Jedno vreme se čak razmišljalo i o prodaji tog objekta u centru grada.

 

Kulturno dobro

  

Zgrada Štedionice podignuta je 1906. godine. Proglašena je za nepokretno kulturno dobro 10.09.1985. godine Odlukom Skupštine opštine Valjevo.

 

Građena je po projektu ineženjera Čedomira Gagića i Leonida Zisića od 18. septembra 1903. do 2. januara 1906. godine. Finansirali su je nekadašnji akcionari prvog Novčanog zavoda u Srbiji van Beograda, osnovanog 1871. godine. U njoj je posle 1945. godine, bila smeštena Valjevska opština, da bi 1967. godine bila data na korišćenje Radio Valjevu i listu Napred, koji su iz zgrade iseljeni 2016. godine.

Aktuelno

S. Danojlić, D. Babić, V. Hamović, D. Radovanović (foto: Miroslava Kojić)
Zaostavština velikog pisca Pre 12 sati 7 minuta

Danojlićev povratak zavičaju

Ovog 3. jula u prepunoj biblioteci u Ljigu, obeležen je Dan biblioteke, kao čas sećanja za velikana knјiževne scene, akademika Milovana Danojlića, rođenog na taj dan 1937. godine u Ivanovcima....

Vojska sanira puteve (foto: www.mionica.rs)
Oštećeni nakon grada i bujičnih poplava Pre 12 sati 7 minuta

Vojska pomaže u saniranju puteva u mioničkim selima

Na najoštećenijim seoskim putevima u Ključu i Rajkoviću, pripadnici Vojske Srbije sa mehanizaciojm rade na uklanjanju nanosa i saniranju putnih pravaca koji su oštećeni nakon grada i bujičnih...