Korov i raskopani trotoari na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Korov i raskopani trotoari na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
09.07.2024, 06:50

Divčibare u slici i reči: korov, prašina, raskopani trotoari, nelegalni objekti...

č: | fb:

Na Divčibarama ovog leta mnogo bolje od turizma uspeva korov koga ima svuda, kako kažu gosti "korov je progutao Divčibare" i niko za to ne mari, kao da je košenje, bar centra, nemoguća misija. Ni najstariji vikendaši ne pamte da je bilo ovoliko korova i to u samom centru i duž glavne Valjevske ulice uz obe strane trotara.

Korov na Divčibarama

Korov na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Korov i raskopani trotoari

Korov i raskopani trotoari (Foto: Kolubarske.rs)

Većina info tabli, postavljenih uz glavnu ulicu, stopila se sa korovom koji uspeva i na novoizgrađenom parkingu.

Korov na parkingu

Korov na parkingu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nova pijaca

Nova pijaca (Foto: Kolubarske.rs)

Ulaz u novu pijacu na Divčibrama je uređen, posađeno je cveće u žardinjere, ali samo nekoliko metara dalje od ulaza, sa zadnje strane pijace, umesto cveća – korov.

Korov pored nove pijace

Korov pored nove pijace (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ima primera da može i treba drugačije. Ispred Doma zdravlja je pokošeno i posađeno cveće, a pravi mali raj, koji odudara od okoline, je porta crkve Svetog Pantelejmona. 

Dom zdravlja

Dom zdravlja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Porta crkve na Divčibarama

Porta crkve na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Međutim, na samo nekoliko metara od porte nalazi se čuveno Divčibarsko jezero koje je i ovog leta smrdljivo puno fekalija zbog koji su se osušili borovi.

Jezero i osušeni borovi

Jezero i osušeni borovi (Foto: Kolubarske.rs)

 

Raskopani i zaboravljeni trotoari

 

Radovi na rekonstrukciji i proširenju primarne vodovodne mreže na Divčibarama su trajali više od godinu dana, a završeni su pre sedam meseci. Bilo je razumevanja za raskopane i blatnjave trotoare dok su trajali radovi, ali nema razumevanja, a ni optravdanja, za to što su i dalje raskopani.

 

Pola trotoara a na mestima i ceo, prekopan zbog postavljanja vodovodne mreže, je samo zatrpan i posut sitnim kamenom, ali nije asfaltiran. I pitanje je kada će biti. Da li je u nekom planu, nekada?

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Problem je i prašina na takvim trotoarima, koja je uz korov pravo "uživanje" za turiste. Naročito one sa malom decom i bebama u kolicima. U zakorovljenim i prašnjavim Divčibarama "uživaju" i sportisti koji su na pripremama. 

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Izvođač radova nije dužan da trotoare vrati u prvobitno stanje, jer ti radovi nisu planirani javnom nabavkom, što bi možda trebalo da bude, ali je grad Valjevo dužan da asfaltira trotoare centralne ulice turističkog mesta.

Korov i raskopani trotoari

Korov i raskopani trotoari (Foto: Kolubarske.rs)

Možda bi bilo doboro da se, pre izgradnje vidikovca Mali Golubac, koji će koštati 18 miliona dinara, Divčibare prvo pokose, operu i očiste, i asfaltiraju trotoari.


Nelegalni objekat umesto da bude uklonjen "pojačao" se baštom

 

Ugostiteljski objekat u centru Divčibara, nelegalno izgrađen i to u samoj raskrsnici glavne ulice, odoleva raznim rešenjima grada Valjeva. Objekat ne da nije uklonjen nego se proširio, sada ima i baštu sa nekoliko stolova.

 

Nelegalni objekat u raskrsnici

Nelegalni objekat u raskrsnici (Foto: Kolubarske.rs)

I pored toga što su u Gradskoj upravi još početkom marta ove godine, nakon što je građevinski inspektor bio u kontrolnom nadzoru i "zatekao da su radovi na izgradnji nastavljeni", najavili krivičnu prijavu zbog nelegalno izgrađenog objekta i njegovo uklanjanje, to se još uvek nije dogodilo. 

 

"Grad Valjevo će prinudno ukloniti taj objekat o trošku investitora, s obzirom na to da on to nije učinio u zakonskom roku. Treba da raspišemo javnu nabavku za rušenje bespravno izgrađenih objekta, i tek nakon okončanog tendera i izabranog izvođača radova, objekat će biti uklonjen", rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravu pre tri meseca.

 

Ima nešto i za pohvalu

 

Za razliku od prethodnih godina, naročito leti, kada su prepuni kontejneri bili svakodnevna slika na Divčibarama, koji su pražnjeni jednom u deset i više dana, ove godine JKP Vidrak kontejnere prazni redovno.

Prepun kontejner

Prepun kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kontejner kod Maxi supermarketa je u ponedeljak oko 11 časova bio prepun, ali je već nakon pola sata ispražnjen. Jedino je nejasno zbog čega radnici JKP Vidrak nisu pokupili i smeće koje se rasulo pored kontejnera?

Isprađnjen kontejner

Isprađnjen kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 32 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara