Korov i raskopani trotoari na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Korov i raskopani trotoari na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
09.07.2024, 06:50

Divčibare u slici i reči: korov, prašina, raskopani trotoari, nelegalni objekti...

č: | fb:

Na Divčibarama ovog leta mnogo bolje od turizma uspeva korov koga ima svuda, kako kažu gosti "korov je progutao Divčibare" i niko za to ne mari, kao da je košenje, bar centra, nemoguća misija. Ni najstariji vikendaši ne pamte da je bilo ovoliko korova i to u samom centru i duž glavne Valjevske ulice uz obe strane trotara.

Korov na Divčibarama

Korov na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Korov i raskopani trotoari

Korov i raskopani trotoari (Foto: Kolubarske.rs)

Većina info tabli, postavljenih uz glavnu ulicu, stopila se sa korovom koji uspeva i na novoizgrađenom parkingu.

Korov na parkingu

Korov na parkingu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nova pijaca

Nova pijaca (Foto: Kolubarske.rs)

Ulaz u novu pijacu na Divčibrama je uređen, posađeno je cveće u žardinjere, ali samo nekoliko metara dalje od ulaza, sa zadnje strane pijace, umesto cveća – korov.

Korov pored nove pijace

Korov pored nove pijace (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ima primera da može i treba drugačije. Ispred Doma zdravlja je pokošeno i posađeno cveće, a pravi mali raj, koji odudara od okoline, je porta crkve Svetog Pantelejmona. 

Dom zdravlja

Dom zdravlja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Porta crkve na Divčibarama

Porta crkve na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Međutim, na samo nekoliko metara od porte nalazi se čuveno Divčibarsko jezero koje je i ovog leta smrdljivo puno fekalija zbog koji su se osušili borovi.

Jezero i osušeni borovi

Jezero i osušeni borovi (Foto: Kolubarske.rs)

 

Raskopani i zaboravljeni trotoari

 

Radovi na rekonstrukciji i proširenju primarne vodovodne mreže na Divčibarama su trajali više od godinu dana, a završeni su pre sedam meseci. Bilo je razumevanja za raskopane i blatnjave trotoare dok su trajali radovi, ali nema razumevanja, a ni optravdanja, za to što su i dalje raskopani.

 

Pola trotoara a na mestima i ceo, prekopan zbog postavljanja vodovodne mreže, je samo zatrpan i posut sitnim kamenom, ali nije asfaltiran. I pitanje je kada će biti. Da li je u nekom planu, nekada?

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Problem je i prašina na takvim trotoarima, koja je uz korov pravo "uživanje" za turiste. Naročito one sa malom decom i bebama u kolicima. U zakorovljenim i prašnjavim Divčibarama "uživaju" i sportisti koji su na pripremama. 

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama

Korov i raskopani trotoari na Divčubarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Izvođač radova nije dužan da trotoare vrati u prvobitno stanje, jer ti radovi nisu planirani javnom nabavkom, što bi možda trebalo da bude, ali je grad Valjevo dužan da asfaltira trotoare centralne ulice turističkog mesta.

Korov i raskopani trotoari

Korov i raskopani trotoari (Foto: Kolubarske.rs)

Možda bi bilo doboro da se, pre izgradnje vidikovca Mali Golubac, koji će koštati 18 miliona dinara, Divčibare prvo pokose, operu i očiste, i asfaltiraju trotoari.


Nelegalni objekat umesto da bude uklonjen "pojačao" se baštom

 

Ugostiteljski objekat u centru Divčibara, nelegalno izgrađen i to u samoj raskrsnici glavne ulice, odoleva raznim rešenjima grada Valjeva. Objekat ne da nije uklonjen nego se proširio, sada ima i baštu sa nekoliko stolova.

 

Nelegalni objekat u raskrsnici

Nelegalni objekat u raskrsnici (Foto: Kolubarske.rs)

I pored toga što su u Gradskoj upravi još početkom marta ove godine, nakon što je građevinski inspektor bio u kontrolnom nadzoru i "zatekao da su radovi na izgradnji nastavljeni", najavili krivičnu prijavu zbog nelegalno izgrađenog objekta i njegovo uklanjanje, to se još uvek nije dogodilo. 

 

"Grad Valjevo će prinudno ukloniti taj objekat o trošku investitora, s obzirom na to da on to nije učinio u zakonskom roku. Treba da raspišemo javnu nabavku za rušenje bespravno izgrađenih objekta, i tek nakon okončanog tendera i izabranog izvođača radova, objekat će biti uklonjen", rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravu pre tri meseca.

 

Ima nešto i za pohvalu

 

Za razliku od prethodnih godina, naročito leti, kada su prepuni kontejneri bili svakodnevna slika na Divčibarama, koji su pražnjeni jednom u deset i više dana, ove godine JKP Vidrak kontejnere prazni redovno.

Prepun kontejner

Prepun kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kontejner kod Maxi supermarketa je u ponedeljak oko 11 časova bio prepun, ali je već nakon pola sata ispražnjen. Jedino je nejasno zbog čega radnici JKP Vidrak nisu pokupili i smeće koje se rasulo pored kontejnera?

Isprađnjen kontejner

Isprađnjen kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 6 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara