Rekonstruisana sala Centra za kulturu (foto: CK)
Rekonstruisana sala Centra za kulturu (foto: CK)
10.07.2024, 06:47

Rekonstruisana sala Centra za kulturu biće otvorena krajem septembra

č: | fb:

Velika sala valjevskog Centra za kulturu je u završnoj fazi rekonstrukcije i trebalo bi da do kraja septembra bude spremna da primi posetioce, rekao je za Kolubarske.rs direktor Centra za kulturu Nemanja Rasulić.

 

Opsežni radovi - zamena podova, stolica, elektro instalacija, rasvete, signalnih instalacija, reparacija zidova, uređenje foajea, podruma i tavana, klimatizacija i ventilacija sale i foajea, kao i radovi koji se odnose na scensku tehniku, binu, rasvetu, audio–vizuelni sistem počeli su sredinom oktobra prošle godine. Tada je bilo najavljeno da će biti završeni najkasnije do polovine januara ove godine.

 

Međutim, rokovi su nekoliko puta pomerani, a ugovor sa izvođačem radova aneksiran, jer se, kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, u toku rekonstrukcije ukazala potreba za dodatnim radovima koji nisu bili obuhvaćeni projektnom dokumentacijom samim tim nisu bili predviđeni ugovorom.

 

Pored toga, s obzirom na to da se radi o objektu javne namane, trebalo je ispuniti i zahteve protivpožarne zaštite, što je takođe uticalo na pomeranje rokova završetka radova.

 

- Imali smo obavezu da dopunimo projektnu dokumentaciju sa elementima koji nisu bili predmet rekonstrukcije, a bez toga ne možemo dobiti upotrebnu dozvolu. U pitanju je opremanje scenskog prostora protivpožarnom zavesom, koju inače ne proizvodi nijedna firma u Srbiji. Postoje firme koje ih uvoze, ali se isporuka čeka više meseci. Takođe, u projektnoj dokumentaciji nisu bila ni protivpožarna vrata i prozori za odimljavanje, ali smo po nalogu protivpožarnog sektora morali i to da nabavimo. Za te nabavke smo obezbedili novac u budžetu naše ustanove, završena je i javna nabavka za kupovinu protivpožarne zavese, a rok isporuke prema ugovoru je od 60 do 90 dana, tako da očekujem da će do kraja jula biti završena montaža te neophodne opreme. Kada to bude završeno sledi ispitivanje elektro i svih ostalih instalacija, dobijanje atesta, i na kraju tehniči prijem obejkta i dobijanje upotrebne dozvole. Očekujem da ćemo pre jeseni sve to završiti – rekao je Nemanja Rasulić, direktor Centra za kulturu.    

 

Rekonstrukcija vredna oko 49,4 miliona dinara

 

Kompletna rekonstrukcija sale Centra za kulturu, koji je izgrađen pre 64 godine, koštaće oko 49,4 miliona dinara. Najviše novca obezbedili su Ministarstvo kulture i grad Valjevo.

 

Radovi obuhvaćeni javnom nabavkom - rekonstrukcija enterijera sale Centra za kulturu, nakon nekoliko izmena ugovra, koštali su blizu 30 miliona dinara sa PDV-om. Ministarstvo kulture je obezbedilo 16 miliona dinara, a ostatak iz budžeta Valjeva.

Rekonstruisana sala Centra za kulturu

Rekonstruisana sala Centra za kulturu (Foto: CK)

 

Centar za kulturu izdvojio je novac za kupovinu novih stolica i to 450 u sali, 40 u loži, 24 u foajeu i 100 pomoćnih stolica, koje koštaju blizu 16 miliona dinara sa PDV-om, i oko 3,4 miliona dinara sa PDV-om za svečane i protivpožarne zavese.

 

Višak-manjak radova

  

Procenjena vrednost radova bila je oko 31 milion dinara sa PDV-om, a posao na tenderu su dobile valjevske firme VIG konstruction i Tetra inženjering (zajednička ponuda), čija je ponuda bila povoljnija za nešto manje od četiri miliona dinara bez PDV-a od drugog ponuđača.

 

Zbog nepredviđenih radova, nisu bili obuhvaćeni projektom, ali i radova koji nisu izvedeni, zaključeni su aneksi ugovora.

 

Kako je objavljeno na portalu Javnih nabavki, prvi aneks je zaključen za nepredviđene radove koji su nastali "zbog neadekvatnog predmera i predračuna u arhitektonsko građevinskim, mašinskim i elektro radovima", te je osnovni ugovor uvećan za oko 12 miliona dinara sa PDV-om.

 

Potom je zaključen drugi aneks ugovora, a odnosi se na manjak radova, te je vrednost umanjena za oko 10,8 miliona dinara sa PDV-om. Nakon viška i manjka radova, rekonstrukcija sale Centra za kulturu košta oko 30 miliona dinara sa PDV-om.

 

Trećim aneksom ugovora bio je produžen rok za izvođenje radova do 01. aprila 2024. godine zbog nastalih novih nepredviđenih radova, objavljeno je na portalu Javnih nabavki.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 12 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara