Mihailo Petronijević  (foto: Slobodan Ćirić)
Mihailo Petronijević (foto: Slobodan Ćirić)
11.07.2024, 06:46

Pomor pastrmke u ribnjaku u Mrčiću

č: | fb:

U ribnjaku pastrmke braće Mihaila i Zorana Petronijevića u Mrčiću u ponedeljak i utorak uginulo je 700 kilograma pastrmke zbog nedostatka protočne vode bogate kiseonikom, jer je Banja, rečica na kojoj se ribnjak nalazi, u noći između nedelje i ponedeljka jednostavno prestala da teče, piše današnji Napred.  

 

"Iz izvorišta Banje u Petničkoj pećini stizale su minimalne količine vode, nešto više dolazilo je iz Petničkog jezera, ali, sve ukupno, nedovoljno da riba preživi", objasnio je Mihailo Petronijević u utorak oko 13 časova.

 

Prema njegovim rečima posledice su bile katastrofalne, jer je od ukupno oko hiljadu kilograma ribe u ribnjaku oko 70 odsto uginulo, ostatak se borio za život. Dodaje da je uključio pumpe da cirkulacijom praktično iste vode pokuša da je obogati kiseonikom i spasi što se spasti može... Ali pumpe ne mogu neprekidno da rade.

 

- Nikada se ovako nešto nije desilo. Moj otac držao je ovde ribu od 1982. godine, devedesetih je rad prekinut u vreme inflacije, a brat i ja, pošto smo ostali bez posla, on u "Divi" ja u "Stefilu", aktivirali smo ribnjak 2002. godine. Proizvodili smo četiri-pet tona ribe godišnje i to nam je obezbeđivalo egzistenciju. Sve do sada. Ovako nikada nije bilo - ispričao je Petronijević.

Uginula pstrmka

Uginula pstrmka (Foto: Slobodan Ćirić)

U ponedeljak je nekoliko puta išao do Petničke pećine i video da na izvorištu Banje vode skoro nema, odnosno da ističu minimalne količine. Dešavalo se, kaže, i ranije da bude prekida u dotoku, ali su trajali po par sati, nikada skoro dva dana. Ne zna šta se desilo, ne zna šta da radi. Druge vode osim Banje u Mrčiću, gde se nalaze njegovo imanje i ribnjak, nema. A ni drugih izvora prihoda. Ne zna ni kome ovo što se desilo da prijavi, ne zna ni šta da kaže. Da je reka prestala da teče?

 

Nešto sveže, uginule ribe, koja je inače bila potpuno zdrava, prodao je ili će prodati. A šta posle? Da se prijavi za socijalnu pomoć, veli, pošto penziju još nije stekao.

 

Bezmalo očajan, Mihailo nije mogao da u tom trenutku sa ogorčenjem ne primeti da se u valjevskom kraju na sve strane prave razne bušotine, valjda kao cena progresa. Traži se litijum, traži se bor, nije isključeno da je neko tražio i našao i vodu i da je ona negde otekla, izrazio je sumnju vlasnik ribnjaka na Banji u Mrčiću.

 

A onda, u utorak oko 14 sati, pošto je Mihailo ispričao i pokazao šta se sve izdogađalo od nedelje u noć, kada je sve izgledalo izgubljeno, desio se preokret! Posle obilaska ribnjaka Mihailo je sa prijateljem poveo i Slobodana Ćirića, novinara Napreda, autora ovog teksta, do vrela Banje u Petničkoj pećini, da dokumentuje svoje tvrdnje o minimalnim količinama vode... A tamo, gotovo čudo - voda je u međuvremenu krenula punom snagom! Mihailovom iznenađenju i sreći nije bilo kraja, za par sati vodeni talas stigao je i do Mrčića, da spasi ostatak ribe. Šteta jeste ogromna, ali nije sve izgubljeno.

 

Objašnjenje? Po svemu sudeći, priroda je glavni "krivac", mada, kada je Srbija u pitanju, ne bi trebalo isključiti ni još neke mogućnosti...

 

Upućeni kažu da je reč o prirodnoj pojavi, naime, reka Banja ima takozvano intermitentno vrelo - izvorište koje povremeno prekida dotok vode. Ova prirodna pojava objašnjava se postojanjem rečnog podzemnog rezervoara koji se puni vodom koja potom povremeno, s prekidima, "na preskok", izlazi kroz sistem obrnutih, inverznih sifona. Zato se dešava da reka teče, pa stane... Pojava koja nije ništa novo, na Banji je, kažu, najčešće prisutna kad su jake kiše ili u vreme velikih vrućina. Ali, prekidi u dotoku vode obično traju po par sati, nikada do sada skoro dva dana, kao što je to sada bio slučaj?!?

 

Prema pisanju Napreda, u sredu pre podne, kada je ovaj tekst bio završen i spreman za štampu, redakciji se ponovo javio Mihailo Petronijević, sa novim lošim vestima - vrelo Banje je ponovo presahlo, voda ne ide...

 

Snimci sa te lokacije potvrdili su ono što je govorio. Fotografije nastale u utorak oko 14 časova i u sredu oko 10 časova, snimljene sa istog mesta, upravo to i dokazuju.

Banja u utorak oko 14 sati

Banja u utorak oko 14 sati (Foto: Slobodan Ćirić)

Banja u sredu oko 10 sati

Banja u sredu oko 10 sati (Foto: Slobodan Ćirić)

 

Ribnjaku u Mrčiću ponovo je pretila opasnost, tada je, izvesno, opstanak bio u pitanju... A onda je u sredu oko podneva voda iz izvorišta Banje ponovo krenula, da upotpuni ovu ludu priču.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 8 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara