Taorska vrela (foto: Sveta Kovačević)
Taorska vrela (foto: Sveta Kovačević)
12.07.2024, 06:59

Da li su "Taorska vrela" zaštićena?

č: | fb:

Najlepši izvori u valjevskom kraju  zasigurno  su Taorska vrela. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za promociju nekadašnje velike države SFRJ, a i danas se često koristi.

 

Međutim, za potrebe kosjerićkog vodovoda, 1981. godine, prošlog veka, vrela su kaptirana, voda je odvedena, pa je tako narušena i lepota ovih vrela. Kosjerić ima i crpnu stanicu "Despotovići" pa možda bi mogao i nekakav dogovor sa opštinom Kosjerić.

 

U neposrednoj blizini, na parceli broj 2817 KO Taor, povremeno se bespravno eksploatiše bigra. Zanimljivo je to što je deo ove parcele 2817/2 javna svojina.

Eksploatiše bigra

Eksploatiše bigra (Foto: Dragić Tomić)

 

Kako se potražnja povećavala to se povećavala i bespravna eksploatacija bigra pa je nadležno Ministarstvo za rudarstvo donelo rešenje o zabrani eksploatacije - Rešenje broj 310-07-597/13-3 od 29. 5. 2013. godine.

 

Stručni tim Zavoda za zaštitu prirode je bio na licu mesta 11. 7. 2013. godine i konstatovao: "…potvrđeno je da je eksploatacijom bigra ozbiljno ugrožene temeljne vrednosti…, da bi se majdan morao zatvoriti, a prostor sanirati i urediti…".

 

No, eksploatacija bigra je nastavljena.

 

Ovo prirodno dobro je stavljeno pod zaštitu elaboratom o zaštiti koji je izradio Republički zavod za zaštitu prirode 1999. godine.

 

Na zvaničnom sajtu Zavoda za zaštitu prirode stoji: Spomenik prirode "Taorska vrela" Studija zaštite 2013 godine. Površina zaštićenog prirodnog dobra Spomenika prirode je 54.06 hektara. Upravljač Klub "Ars Nova" iz Valjeva.

 

https://zzps.rs/wp/pdf/%D0%A2%D0%B0%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0.pdf

 

Da bih malo podsetio nadležne da rade svoj posao, zatražio sam od Zavoda za zaštitu prirode da dosatve sve dokumente u vezi zaštićenog prirodnog dobra "Taorska vrela", a oni aktom od 8. 7. 2024 odgovaraju:

 

"Imajući u vidu da je Zavod za zaštitu prirode Studiju zaštite Spomenik prirode 'Taorska vrela' dostavio Ministarstvu zaštite životne sredine dana 5. 4. 2024. i da ista još uvek nije objavljena na web prezentaciji Ministarstva, to se ovo područje ne može smatrati zaštićenim", te nas "upućuju da dokumentaciju možemo zatražiti od Ministarstva zaštite životne sredine…".

 

Na isti zahtev Ministarstvo zaštite životne sredine nas obaveštava: "… Ministarstvo ne paspolaže traženim informacijama…".

Taorska vrela

Taorska vrela (Foto: Sveta Kovačević)

 

I tako, prirodni dragulj Taorska vrela i dalje odolevaju devastaciji, ali će i dalje biti na promotivnim posterima. Za ponos ili za sramotu?

 

Autor: dipl.ing. šumarstva Dragić Tomić

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara