Živković, Gvozdenović i Simović (foto: Kolubarske.rs)
Živković, Gvozdenović i Simović (foto: Kolubarske.rs)
16.07.2024, 06:40

Slobodan Gvozdenović izabran za predsednika Skupštine grada

č: | fb:

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Valjeva verifikovani su mandati 51 odbornika, i za predsednika gradskog parlamenta izabran je dr Slobodan Gvozdenović (SNS) sa liste "Aleksandar Vučić – Valjevo sutra" glasovima 31 odbornika, dok je protiv njegovog izbora bilo 17 odbornika.

 

Za zamenika predsednika Skupštine grada izabran je dr Zoran Živković (SPS) sa liste "Aleksandar Vučić – Valjevo sutra", za koga je glasao 31 odbornik, dok je protiv bilo 16 odbornika. Pravnik Mladen Simović (SNS) postavljen je za sekretara Skupštine grada.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Kolubarske.rs)

 

Slobodan Gvozdenović sa zahvalio onima koji su glasali za njega, ali i onima koji njegovu kandidaturu nisu podržali.

 

"Mogu da kažem da ću se rukovoditi demokratskim principima rukovođenja ovom institucijom. Nisam ovde došao da sprovodim nirnberške zakone, nego svakog odbornika ponaosob da poštujem onoliko koliko on bude poštovao Skupštinu", poručio je Gvozdenović nakon izbora.

 

Slobodana Gvozdenovića za predsednika lokalnog parlamenta kandidovala je lista "Aleksandar Vučić – Valjevo sutra", na kojoj je pored SNS još deset partija. Predsednik valjevskih naprednjaka i prvi na listi Lazar Gojković je pročitao biografiju dr Gvozdenovića koja je stala u 30 sekundi.

 

Značajno više vremena i reči liku i delu Slobodana Gvozdenovća posvetili su odbornici opozicije sa liste  "Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može" uz pitanje šta je to što je Gvozdenovića kandidovalo za tu važnu funkciju zakonodavne vlasti uz podsećanje na njegov rad i "učinak" u vreme kada je bio gradonačelnik Valjeva, od 2016. do 2020. godine. Oni su upitali vladajuću koaliciju zbog čega za predsednika Skupštine predlažu nekoga koga su i sami kritikovali i koga su se "odrekli" 2020. godine jer ga na lokalnim izborima nisu kandidovali za još jedan mandat gradonačelnika, a smenjen je i sa mesta predsednika stranke.

 

Odbornici liste Svanuće

Odbornici liste Svanuće (Foto: Kolubarske.rs)

"Odabrali ste osobu koja iza sebe ima neverovatno bogatu istoriju lošeg", rekli su odbornici "Svanuća" i podsetili samo na "manji deo" onoga što je obeležilo mandat Slobodana Gvozdenovića.

 

Pre svega na nenamensko trošenje javnog novca o čemu svedoči izveštaj državnog revizora, na bahaćenje, malo ili nimalo investicija, na "pretnje izrečene na račun širokog kruga ljudi samo zato što ih je smatrao nekakvim oponentima", na odnos prema medijima i uvredama izrečene na račun novinarki, tužioca i pojedinih sudija... Odbornici Svanuća podsetili su i na slučaj zgrade na Desankinom vencu, u kojoj su bili Radio Valjevo i Napred, i činjenicu da je u vreme mandata Gvozdenovića, Grad morao da plati milionsku kaznu zbog jednostranog raskida ugovora, o nezakonitom povećanju zarada funkcionera u lokalnoj upravi...

 

Gvozdenovićeve kolege nisu stale u njegovu odbranu, niti su rekle bar neku reč u prilog njegovoj kandidaturi za predsednika valjevskog parlamenta. To je morao da učini sam, ali ne tako što je demantovao navode odbornka opozicije, nego tako što je sebe branio kritikujući njih.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Rekao je da "nema razloga da polemiše sa odbornicima opozicije", naglašavajući da je "jedini čovek u skupštinskoj sali koji je na svoje ime i prezime dobijao glasove, a to najbole znaju ovi iz Demokratske stranke". Pominjao je NATO, genocid u Srebrenici, žute talibane, urednike medija strane državljane...

 

"Drago mi je da sam jedina tema ove NATO koalicije skupljene s' koca i konopca... Ne znam šta da vam kažem, a da to ne bude uvreda ili dijagnoza jer imati posao sa laicima koji su prvi put u Skupštini, izvinajvam se onima koji su već bili odbornici... Vidim da ste se lepo spremili i da idete na NATO kurseve, i ti mediji koji vas podržavaju čiji su urednici strani državljani i nikome ovde ne polažu račun. Vi ste ti koji reč niste rekli o Srebrenici, za vas je Srebrenica genocid... Hoćete da na mala vrata uvedete ono što narod neće, da poništite ovu državu... Kad ste slali žute talibane da upravljaju Srbijom bez ikakvih kvalifikacija, to hoćete? Teško ćete to doživeti, a ovu raspravu možemo da nastavimo koliko god želite", rekao je Gvozdenović.

 

Međutim, ubrzo je predložio da se "zatvori krug replika", a odbornike opozicije pozvao da ako hoće da polemišu sa njim to mogu da učine na televiziji.

 

Đorđe Milanović

Đorđe Milanović (Foto: Kolubarske.rs)

I predsedavajući, najstariji odbornik, dr Radislav Vulović i odbornik SNS Radoica Rstić su u nekoliko navrata predlagali da se okonča diskusija o Gvozdenoviću, a to je predlžio i odbornik SPS Đorđe Milanović, koalicioni partner naprednjaka, ocenjujući da "ponašanje opozicije vodi ka anarhiji" te da "treba vratiti dostojanstvo Skupštini".

 

"Ovde se nije govorilo po tački dnevnog reda. Pričalo se i o litijumu. Ali ako tako hoćete hajde da govorimo o litijumu. Ko je doveo u Srbiju Rio Tinto 2001. godine? Ko je 2004. godine dao istražno i eksploataciono pravo Rio Tintu? Ko je 2006. godine menjao zakon o rudarstvu...", upitao je Milanović.

 

Potom je kratko podsetio na vreme kada je Gvozdenović bio gradonačelnik Valjeva, a naprednjaci i socijalisti u koaliciji. "Možda je bilo u trenucima nekih nesuglasica između nas, ali je sve bilo u sklopu cilja da se ostvare što bolji rezultati. I mogu da kažem da je za vreme mandata dr Gvozdenovića od 2016. do 2020. godine izuzetno mnogo projekata realizovano u Valjevu", rekao je Milanović, ali nije naveo nijedan od "izuzetno mnogo projekata".

 

Nakon njegovog predloga da se okonča rasprava i izabere novi predsednik, stavljena je tačka na diskusiju o kandidatu za predsednika Skupštine grada te je tajnim glasanjem na čelo gradskog parlamenta došao dr Slobodan Gvozdenović, koji je već na prvoj redovnoj sednici, na kojoj su izabrani gradonačelnik Valjeva, njegov zamenik i članovi Gradskog veća, pokazao da neće biti šale i da će biti "strogo po poslovniku".

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 58 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara