Odbornici liste Svanuće (foto: Kolubarske.rs)
Odbornici liste Svanuće (foto: Kolubarske.rs)
16.07.2024, 10:17

Svanuće: Skupština grada da donese deklaraciju o zabrani istraživanja i eksploatacije bora i litijuma

č: | fb:

Odbornička grupa "Svanuće" (DS, ZLF-LFVA, NPS, NDS, NLS, SSP) podnela je zahtev za zakazivanje nove sednice Skupštine grada Valjeva koja će imati samo jednu tačku - donošenje Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva, rečeno je na konferenciji za novinare.

 

Kako je objašnjeno, prema Statutu grada Valjeva sednicu Skupštine grada moguće je zakazati na zahtev jedne trećine odbornika, tako da je 17 odbornika Svanuća potpisalo zahtev za zakazivanje sednice.

 

Prvi na listi "Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može" Ivan Manić je rekao da na ovaj način žele da izvrše pritisak i na lokalnu vlast i da vide da li su joj važniji njihovi sugrađani i život u našem gradu ili slepa partijska poslušnost. Prema njegovim rečima, ova deklaracija će biti njihov ispit na kojem će pokazati da li im je stalo do Valjeva.

 

"Nadamo se da neće pasti na tom ispitu. Na njima je da odluče da li će u istoriji Valjeva ostati upamćeni po tome da li su štitili Valjevo, ili su učestvovali u njegovom uništenju", poručio je Manić.

 

Dodao je da su se na ovaj korak odlučili zbog očigledne nove ofanzive na Srbiju od strane združenih snaga naprednjačke vlasti i kompanija željnih sticanja profita na uništavanju životne sredine naše zemlje i pljački njenih prirodnih resursa.

 

"Ova najnovija ofanziva je očigledno dobro organizovana i koordinisana. Započela je 'slučajno' nakon lokalnih izbora objavljivanjem nekakve anonimne studije o uticaju na životnu sredinu projekta Jadar koju je platio Rio Tinto, a nastavila se uzvratnom aktivnošću naše vlasti u vidu donošenja odluke Ustavnog suda kojom se zapravo dozvoljava istraživanje i rudarenje litijuma i bora u Srbiji. Na sve to je u provladinim medijima i tabloidima kao po komandi pokrenuta kampanja promocije otvaranje rudnika. S obzirom na to da postoji vrlo očigledna kolaboracija republičkih vlasti sa kompanijama koje u Srbiji vide samo ogromnu rupu iz koje će da vade razna rudna bogatstva i na tome ostvaruju ogromnu zaradu, odlučili smo da borbu protiv te vrste okupacije započnemo i u institucijama na lokalnom nivou", rekao je Manić.

Ivan Manić

Ivan Manić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Naglasio je da, vođeni iskustvima i sudbinom građana istočne Srbije, a pre svega Majdanpeka i Bora gde je kineski Ziđin enormnom eksploatacijom rudnog bogatstva, doveo do toga da je život u tim gradovima postao gotovo nemoguć, ne mogu dozvoliti da se to dogodi i Valjevu. Poručuju da ako je onima, koji u Beogradu odlučuju o sudbini naših gradova, Valjevo možda previše daleko i ne dovoljno važno, odbornicima Svanuća je stalo do Valjeva i do kvaliteta života u njemu.

 

Manić je podsetio sugrađane da su već prve bušotine kojima se ispituje prisustvo rude u zemljištu u valjevskom kraju načinile ozbiljne štete i nekima zatrovale bunare.

 

"Ne smemo ni da pomislimo šta će se dogoditi ako rudnik bude otvoren, tim pre što se područje na kojem se očekuje eksploatacija rude proteže čak do Petog puka. To bi praktično značilo da bi rudnik bio na par stotina metara vazdušne linije od centra našeg grada. To je nešto što se već može videti na primeru Majdanpeka i Bora”, kazao je Manić.

 

Poručio je da ako dozvolimo otvaranje rudnika život u Valjevu više nikada neće biti isti kao pre. Priroda našeg kraja na koju smo toliko ponosni  i koju toliko volimo će pretrpeti nenadoknadivu štetu. Već živimo u gradu u kojem je zimi nemoguće disati, a otvaranje rudnika na našim pragovima će samo doprineti da zagađenje bude još veće.

 

"Zakazujući ovu sednicu mi želimo da iskoristimo i sve institucionalne mogućnosti koje imamo na raspolaganju kako bismo ispunili jedno od obećanja koje smo dali u predizbornoj kampanji, a koje glasi da ne želimo otvaranje rudnika litijuma i bora i uništavanje prirode u valjevskom kraju. Naravno, pripremili smo i čitav niz vaninstitucionalnih aktivnosti o kojima ćemo javnost obavestiti kada za to dođe vreme", kazao je odbornik.

Konferencija za novinare Svanuća

Konferencija za novinare Svanuća (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odbornička grupa "Svanuće" će pokušati da ujedini sve političke i društvene aktere našeg grada u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma i bora. Pozvaće ih na saradnju i zajedničku borbu jer je ovo izuzetno važno pitanje koje prevazilazi bilo koji lični interes, jer se radi o sudbini jednog grada.

 

"Intenziviraćemo i saradnju sa drugim organizacijama iz cele Srbije koje se bave ovim pitanjem kako bismo koordinirali i još bolje organizovali ovu tako važnu zajedničku borbu. Podsećamo da smo aktivno učestvovali u protestu protiv Rio Tinta u Loznici 28. juna, kao i na protestu ispred Ustavnog suda pre nekoliko dana. Ova borba će biti duga i teška. Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da nam se u tome pridruže", rečeno je na konferenciji za novinare odbornika "Svanuća".

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 57 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara