Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
19.07.2024, 06:47

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

č: | fb:

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge novogodišnji koncerti (januar 2024.). Ali sad će Tešnjarske pa do Nove godine i novih čvaraka.

Bilbord ispred Gradske uprave (bajat novogodišnji festival)

Bilbord ispred Gradske uprave (bajat novogodišnji festival) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Razne usluge i svetkovine se nude na parkovskim stablima – kestenje pored Centra za kulturu, lipe, ostala dendroflora (prelepi libanski kedar na gradskom trgu je predugo reklamirao "Dejana keramičara", ne zapisah broj telefona.)

 

Postavka "izborne galerije 2024." se drži. Do narednih izbora. Zastupljena je i kolaž tehnika.

Kolaž tehnika reklama

Kolaž tehnika reklama (Foto: Mirjana Đorđević)

Šta je sa našim preminulim sugrađanima? Kako civilizovano, saosećajno, dostojanstveno obavestiti da je neko preminuo. Zaokuplja me ova tema. Kod nas izgleda kao nerešiv problem.

 

Ove godine sam bila kratko u Sloveniji i Crnogorskom primorju pa obratih pažnju na ovaj fenomen. Sasvim uljudno, pristojno, bez cepanja i prelepljivanja, postoje mesta predviđena za stavljanje smrtovnica. Pored tabli/panoa postoje i zastakljene vitrine. Kako god, obavešteni ste ko je napustio ovozemaljsko boravište, kada i gde je ispraćaj. U našem gradu pronađoh jednu oglasnu tablu, u centru. Nadam se da ih ima još.

 

Zašto je nama svejedno kako obaveštavamo o tužnom događaju? Zašto nam je normalno da je grad galerija smrtovnica u debelim slojevima na svim mogućim i nemogućim mestima?

 

Smrtovnice na zgradi Gradske uprave

Smrtovnice na zgradi Gradske uprave (Foto: Kolubarske.rs)

Verovatno humanističke nauke znaju odgovor, ali ja nisam iz te sfere obrazovanja. Svemogući internet kaže da su to nauke kao i grane znanja koje ispituju ljudska bića, njihovu kulturu i samoizražavanje.

 

Navodi vas definicja da promišljate kakva smo mi to ljudska bića, zar je ovo naša kultura pa se izražavamo na ovaj način!

 

Pogledah odmah definiciju reči "patologija", logičan sled u našem slučaju. Patologija je doslovno nauka o bolestima, a "u sociološkom kontekstu, patologija označava i stanje u kome društvo ili institucije odstupaju od svoje normalne struktrure i funkcija".

 

U pitanju je znači VELIKA NAUKA da bi grad bio grad, živi obavešteni. a preminuli dostojno ispraćeni.

 

Ipak da ne bi sve bilo visoka nauka, u svakodnevnom životu postoje i pravila. U ovom slučaju da nam kičmu isprave, a ne saviju. Tako i naš grad ima Odluku o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu.

 

Tu je stvar jasna: lepljenje (plakata, smrtovnica, propagandnog materijala i oglasa) je dozvoljeno samo na panoima koji su u tu svrhu postavljeni. Može i van tog prostora ako nadležno odeljenje da dozvolu uz obavezu da se kasnije uklone. Postavljanje i održavanje panoa u Gradu vrši Direkcija (to više nemamo?). Odobrenje za lepljenje plakata, smrtovnica, propagandnog materijala i oglasa u gradu izdaje Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, odeljenje nadležno za urbanizam (to imamo?). Naravno Odluka definiše i nadzor nad sprovođenjem, inspekcijski nadzor i komunalno-policijske poslove.

 

Pravila imamo, još da napravimo panoe, postavimo, održavamo i "vršimo nadzor".

 

Pitam se, kako je uopšte biti posetilac našeg grada? Kako mi to izgledamo drugima kad nam nije važno kakvi smo sami sebi, svaki dan?

 

Da se zadržimo na estetici ovaj put, dovoljno.

 

Humanističke nauke mogu nastaviti istraživanje.

 

Nije sve u visokoj nauci, ali nije ni u zastavama koje se viroje iznad slojeva svojih davno i skoro preminulih sugrađana.

Smrtovnice na zgradi Gradske uprave

Smrtovnice na zgradi Gradske uprave (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Mesec dana pered početak zimske sezone 16.10.2024

Nema zainteresovanih za čišćenje snega u Valjevu

Nijedna ponuda nije prispela do isteka roka za javnu nabavku zimsko održavanje ulica i puteva, a do početka sezone zimskog održavanja ostalo je manje od mesec dana. Procenjena vrednost ovogodišnjeg...  · 10 komentara