Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
20.07.2024, 07:23

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno...

č: | fb:

Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske planine su predviđene za zaštitu. Zaštita je posebno važna i zbog toga jer se ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.

 

Maljen je zaštićen: (Uredba o proglašenju predela izuzetnih odlika "Maljen" Sl.gl.RS 83/2021)

http://demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2021_08/SG_083_2021_006.htm

 

Za Rajac je pokrenuta zaštita. 

https://www.ekologija.gov.rs/obavestenja/zastita-prirode/obavestenje-o-postupku-pokretanja-zastite-predela-izuzetnih-odlika-rajac

 

Za Povlen, Zavod za zaštitu prirode je uradio Studiju zaštite i predao Ministarstvu, ali se ne pokreće zaštita, razlog ne postoji, ili ipak postoji?

 

Za Medvednik, Zavod za zaštitu prirode je pokrenuo istraživanja u cilju izrade Studije zaštite još 2016. godine. Ali, veoma brzo sve aktivnosti su stale i do danas nisu nastavljene. Ali je započelo nešto drugo i nastavljeno i danas, a to su nezvanična geološka istraživanja. Kažem nezvanična, jer stižu informacije da nepoznata lica povremeno uzimaju nekakve uzorke na području Medvednika, Jablanika pa i Povlena. Kažu da rade za neke kineske firme.

 

Pa možda postaje jasnije zašto su stale sve aktivnosti u vezi zaštite Medvednika i Jablanika, a možda sve ima veze i sa odugovlačenjem pokretanja postupka za zaštitu Povlena.

Medvednik

Medvednik (Foto: Sveta Kovačević)

Sve dok se neko područje ne zaštiti Ministarstvo za rudarstvo može izdati odobrenje za eksploataciju mineralnih sirovina i ta površina se izuzima ako se kasnije uradi zaštita, ali, onda je već kasno.

 

Pa da ne bude kasno, predlažem: 

  • Da lokalna samouprava zatraži od Ministarstva zaštite prirode da se što pre postupi u skladu sa Prostornim planom R.S. u cilju zaštite Medvednika, Jablanika i Povlena.
  • Da isto urade razna udruženja, posebno ekološka... 
  • Da novinari upute razna pitanja Ministarstvu zaštite životne sredine, primera radi, zašto su obustavljeni radovi na Medvedniku, šta se planira sa zaštitom. Zašto se ne pokreće zaštita Povlena ako je već urađena studija?
  • Da svi  direktno, ili indirektno utičemo na nadležne da se ove naše planine sačuvaju... Inače, zaštitom se mnogo toga još definiše, daleko su veće kazne za bespravne seče šuma i slično...

 

Autor: Predsednik Ekološko-šumarske asocijacije, diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 11 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara