Izložba arhivskih dokumenta (foto: www.valjevo.rs)
Izložba arhivskih dokumenta (foto: www.valjevo.rs)
24.07.2024, 08:58

Izložba arhivskih dokumenata iz Prvog svetskog rata

č: | fb:

Izložba arhivskih dokumenta povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata otvorena je u Državnom arhivu Srbije, a otvaranju su prisustvovali predsednik Vlade Miloš Vučević i ministar kulture Nikola Selakovića.

 

U Državnom arhivu, u okviru ove izložbe dokumenata, izloženi su Ultimatum Austrougarske Srbiji 23. jula, Odgovor srpske vlade na ultimatum 25. jula i Telegram austrougarske objave rata Srbiji 28. jula 1914. godine.

 

Ministar kulture Nikola Selaković naveo je da je izložba otvorena 23. jula, simbolično na dan kada je Austrougarska uputila Srbiji Ultimatum i da će trajati do nedelje, 28. jula dana kada je telegramom Austrougarska objavila rat Srbiji.

Izložba arhivskih dokumenta

Izložba arhivskih dokumenta (Foto: www.valjevo.rs)

 

Kako se navodi u saopštenju PR službe Grada, Valjevo se priključilo ovom obeležavanju, tako što će na prostoru oko spomenika Živojinu Mišiću do 28. jula biti izložene fotografije ovih dokumenata. Ovu izložbu u Valjevu je priredio Međuopštinski istorijski arhiv u našem gradu.

 

Izlaganjem tri dokumenta koji su neposredno prethodili jednom od najvećih svetskih sukoba u istoriji čovečanstva, posetioci će imati priliku da vide odlučnost Austrugarske da objavi rat Srbiji, napore Kraljevine Srbije da izbegne sukob istovremeno čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet, kao i samu objavu rata koji je u potpunosti izmenio poredak i sliku do tada poznatog sveta.

 

Javnosti će biti predstavljeni poslednji dani "Julske krize" kroz dokumenta, od Ultimatuma 23. jula, preko koncepta Odgovora srpske Vlade 25. jula, do Telegrama primljenog 28. jula 1914. godine kojim je zvanično počeo dugo pripremani rat. Telegram je 2015. godine, na predlog Državnog arhiva Srbije, upisan u UNESKOV registar kulturne baštine univerzalnog značaja "Pamćenje sveta".

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 17 sati 15 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara