Pozajmljena cisterna (foto: Kolubarske.rs)
Pozajmljena cisterna (foto: Kolubarske.rs)
25.07.2024, 06:51

Na "revers" cisterna za čišćenje slivnika i kanalizacije iz Bajine Bašte

č: | fb:

Nakon obilnih padavina veliki broj slivnika u gradu je zapušen, pojedine ulice i delovi naselja, poput naselja Kolubara 2 i Zbratimljeni gradovi, su pod vodom, a u mnogim ulicama se izliva i fekalna kanalizacija, što predstavlja zdravstveni i epidemiološki problem.

 

Da bi taj problem bio rešen neophodno je redovno čišćenje kanalizacije i slivnika, kojih ima oko 1100 u gradu, a da bi se redovno čistili neophodna je cisterna. U Vodovodu kažu da je jedan od problema taj što to javno preduzeće nema vozilo-cisternu za čišćenje slivnika i fekalne kanalizacije. Tačnije, JKP Vodovod ima takvu cisteru, ali je stara 18 godina i često je u kvaru, što drugim rečima znači - neupotrebljiva.

 

Otuda je valjevski Vodovod prinuđen da povremeno "pozajmi" cistenu od komšija, najčešće iz Šapca i Bajine Bašte. Tako je pre mesec dana, kada se izlila fekalna kanalizacija a svi slivnici bili zapušeni u Ulici Braće Veličković jer su, nakon obilnih padavina, "pripremni radovi" za asfaltiranje te ulice završili u kanalizaciji, iznajmljena cisterna iz Bajine Bašte kako bi bili očišćeni slivnici.

 

Da li je moguće da grad Valjevo, kao osnivač JKP Vodovod, a koji je upoznat sa ovim problemom i potrebom da se nabavi cisterna, ne može da izdvoji iz budžeta 42 miliona dinara, koliko košta to vozilo?

 

To pitanje smo postavili gradonačelniku Lazaru Gojkoviću. U pisanom odgovoru, navodi da je u planu nabavka nove cisterne, ali ne i kada.

 

"JKP Vodovod Valjevo redovno čisti slivnike na teritoriji Valjeva. Grad je opredelio sredstva za sistematsko čišćenje slivnika u vrednosti od deset miliona dinara sa PDV-om. U planu je nabavka nove cisterne, koja bi pored kompletno remontovane cisterne, sa novom pumpom i kompletno zamenjenim cevovodom, svakako značila veliki benefit za sam Grad i za otklanjanje problema vezanih za zagušenje slivnika i problema sa kanalizacijom. Grad planira nabavku nove cisterne, međutim, treba imati u vidu da ova vozila imaju i poseban rok isporuke, tako da njihova nabavka od trenutnka poručivanja u mnogim slučajevima nije ispod dve godine", stoji u odgovoru gradonačelnika Valjeva.

 

Rizla završava u kanalizaciji

 

Rizla, koja se zimi posipa po ulicama u ogromnim količinama, završava u slivnicima, a onda se ti slivnici zapuše, a JKP Vidrak niti je opremljeno niti ima dovoljno radnika da rizlu ukloni sa svih ulica i puteva koje su u programu zimskog održvanja. 

 

Ostaci rizle na duplim trakama

Ostaci rizle na duplim trakama (Foto: Kolubarske.rs)

Gradonačenik Lazar Gojković, kao jedno od mogućih rešenja, navodi sa će za narednu zimsku sezonu u tehničku specifikaciju javne nabavke zimsko održavanje ulica i puteva uvrstiti uklanjanje ostataka rizle sa puteva koji su bili predmet zimskog održavanja.

 

"Ova usluga bila je delom predmet redovnog održavanja ulica i puteva, ali će zbog svoje celishodnosti biti uvrštena u novu tendersku dokumentaciju (ista usluga se obavlja sakupljanjem ostataka na putu posebnim četkama koje se ugrađuju na vozila kojima se obavlja usluga zimskog održavanja puteva)", piše u odgovoru gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića.

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 25 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara