Pozajmljena cisterna (foto: Kolubarske.rs)
Pozajmljena cisterna (foto: Kolubarske.rs)
25.07.2024, 06:51

Na "revers" cisterna za čišćenje slivnika i kanalizacije iz Bajine Bašte

č: | fb:

Nakon obilnih padavina veliki broj slivnika u gradu je zapušen, pojedine ulice i delovi naselja, poput naselja Kolubara 2 i Zbratimljeni gradovi, su pod vodom, a u mnogim ulicama se izliva i fekalna kanalizacija, što predstavlja zdravstveni i epidemiološki problem.

 

Da bi taj problem bio rešen neophodno je redovno čišćenje kanalizacije i slivnika, kojih ima oko 1100 u gradu, a da bi se redovno čistili neophodna je cisterna. U Vodovodu kažu da je jedan od problema taj što to javno preduzeće nema vozilo-cisternu za čišćenje slivnika i fekalne kanalizacije. Tačnije, JKP Vodovod ima takvu cisteru, ali je stara 18 godina i često je u kvaru, što drugim rečima znači - neupotrebljiva.

 

Otuda je valjevski Vodovod prinuđen da povremeno "pozajmi" cistenu od komšija, najčešće iz Šapca i Bajine Bašte. Tako je pre mesec dana, kada se izlila fekalna kanalizacija a svi slivnici bili zapušeni u Ulici Braće Veličković jer su, nakon obilnih padavina, "pripremni radovi" za asfaltiranje te ulice završili u kanalizaciji, iznajmljena cisterna iz Bajine Bašte kako bi bili očišćeni slivnici.

 

Da li je moguće da grad Valjevo, kao osnivač JKP Vodovod, a koji je upoznat sa ovim problemom i potrebom da se nabavi cisterna, ne može da izdvoji iz budžeta 42 miliona dinara, koliko košta to vozilo?

 

To pitanje smo postavili gradonačelniku Lazaru Gojkoviću. U pisanom odgovoru, navodi da je u planu nabavka nove cisterne, ali ne i kada.

 

"JKP Vodovod Valjevo redovno čisti slivnike na teritoriji Valjeva. Grad je opredelio sredstva za sistematsko čišćenje slivnika u vrednosti od deset miliona dinara sa PDV-om. U planu je nabavka nove cisterne, koja bi pored kompletno remontovane cisterne, sa novom pumpom i kompletno zamenjenim cevovodom, svakako značila veliki benefit za sam Grad i za otklanjanje problema vezanih za zagušenje slivnika i problema sa kanalizacijom. Grad planira nabavku nove cisterne, međutim, treba imati u vidu da ova vozila imaju i poseban rok isporuke, tako da njihova nabavka od trenutnka poručivanja u mnogim slučajevima nije ispod dve godine", stoji u odgovoru gradonačelnika Valjeva.

 

Rizla završava u kanalizaciji

 

Rizla, koja se zimi posipa po ulicama u ogromnim količinama, završava u slivnicima, a onda se ti slivnici zapuše, a JKP Vidrak niti je opremljeno niti ima dovoljno radnika da rizlu ukloni sa svih ulica i puteva koje su u programu zimskog održvanja. 

 

Ostaci rizle na duplim trakama

Ostaci rizle na duplim trakama (Foto: Kolubarske.rs)

Gradonačenik Lazar Gojković, kao jedno od mogućih rešenja, navodi sa će za narednu zimsku sezonu u tehničku specifikaciju javne nabavke zimsko održavanje ulica i puteva uvrstiti uklanjanje ostataka rizle sa puteva koji su bili predmet zimskog održavanja.

 

"Ova usluga bila je delom predmet redovnog održavanja ulica i puteva, ali će zbog svoje celishodnosti biti uvrštena u novu tendersku dokumentaciju (ista usluga se obavlja sakupljanjem ostataka na putu posebnim četkama koje se ugrađuju na vozila kojima se obavlja usluga zimskog održavanja puteva)", piše u odgovoru gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića.

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 16 sati 49 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara