Podzemni kontejneri na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Podzemni kontejneri na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
27.07.2024, 06:45

Divčibare dobilo 13 podzemnih kontejnera

č: | fb:

Na Divčibarama je postavljeno 13 podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, čija je vrednost deset miliona dinara. Pored kontejnera postavljene su i posude za odlaganje žara i pepela. 

 

Izvođač radova, koji su finansirani iz budžeta grada Valjeva, je kraljevačka firma "Korali".

 

Prostor za odlaganje otpada je zapremine oko dva kubna metra, planirano je da kontejneri budu pražnjeni tri puta sedmično, a ako bud potrebe i češće. Taj posao će obavljati komunalna služba na Divčibarama, ogranak JKP "Vidrak".

 

Dva podzemna kontejnera su postavljena u neposrednoj blizini supermarketa "Maxi" i apartmanskog naselja "Borovi". Vlasnici apartmana i vikendaši već odlažu otpad u te kontejnere tako da je stari kontejner, koji se nalazi na pedesetak metara od novih podzemnih, prazan. 

 

 

Kako je najavljeno z JKP "Vidrak", sledi zamena starih dotrajalih kontejnera.

 

Prema rečima Dragutina Kuzmanovića, direktora JKP "Vidrak", sistem podzemnih kontejnera je trenutno najefikasniji sistem upravljanja otpadom, imaju do četiri puta veći kapacitet za skladištenje u odnosu na konvencionalne kontejnere, zauzimaju manju površinu na zemlji, nema smeća, niti smrada oko tih kontejnera...

 

U planu je da kamion za prikupljanje i odnošenje smeća na Divčibarama, koji je nabavljen prošle godine, bude nadograđen "mehaničkom rukom" za pražnjenje podzemnih kontejnera. Direktor Kuzmanović kaže da je služba, i bez tog pomoćnog sredstva, osposobljena za pražnjenje i odvoz otpada iz podzemnih kontejnera.

 

U programu poslovanja JKP "Vidrak" za 2024. godinu navedeno je da se izđubravanje planira za 950 domaćinstava i 1020 apartmana i stanova na Divčibarama, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu, kada je na Divčibarama bilo oko 500 apartmana i stanova.

 

Pored kupovine podzemnih kontejnera za turističko mesto Divčibare, u ovoj godini planirana je i nabavka autofekalne cisterne za sakupljanje i transport otpadnih voda, fekalija i drugih gustih tečnosti. Obezbeđivanje autokefalne cisterne je značajno s obzirom na to da još uvek nije rešen problem otpadnih voda i kanalizacije na Divčibarama.

 

 

Aktuelno

Medvednik (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post Pre 2 sati 35 minuta

Ko se "igra" sa zaštitom valjevskih planina

U svim Prostornim Planovima Republike Srbije, počev od 1996. godine, valjevske planine se planiraju za zaštitu. I u najnovijem Prostornom Planu za zaštitu od 2021-2035. godine su planirani...  · 1 komentar