Napušten rudnik Bobija (foto: Miroslav Jeremić)
Napušten rudnik Bobija (foto: Miroslav Jeremić)
03.08.2024, 06:46

Da li rekultivacija rudnika i jalovišta na Bobiji košta više od rudne rente koju je Država naplatila

č: | fb:

Bobija je zasigurno dragulj valjevskih planina, kako je zovu i "krov Azbukovice", a tu su i kanjoni reka Tribuće, Trešnjice, Ljuboviđe, i sve to nadleću i nadgledaju beloglavi supovi. Područje neprocenljive biološke vrednosti koje je prostornim planom predviđeno za zaštitu (ali još nije, zašto?) remeti degradirana površina napuštenog rudnika koji su nazivali "Oštra stena" i koji se ne koristi preko 20 godina.

 

I nije samo u pitanju degradirana površina već i neobezbeđeno jalovište-deponija koje posle svake kiše "obogaćuje" reku Ljuboviđu crvenom bojom što sigurno ne deluje lekovito za biljni i životinjski svet, a ni za zalivanje bašti i poljoprivrednih kultura ili je ovo dobar dodatak za proizvodnju organske hrane.

 

Nekada se Ljubovija snadbevala vodom za piće sa ove reke ali je odustala pa sada vodu koristi vodu sa reke Trešnjice.

Oštra stena

Oštra stena (Foto: Dragić Tomić)

Država je članom 146. Zakona o rudarstvu definisala da će rekultivaciju u takvim slučajevima ona i izvršiti i platiti iz budžeta, odnosno, da mi platimo dug prethodnih generacija. A troškovi rekultivacije i saniranja deponije zasigurno su veći od prihoda od rente koji je država naplatila.

 

Svuda u Srbiji postoje napušteni rudnici pa bi bilo dobro da za sve zatražimo od države da izvrši rekultivaciju ili natera nosioce eksploatacije da u skladu sa članom 153. oni izvrše rekultivaciju. Pokrenimo akcije da svuda iz svake oblasti nateramo nadležne da rade ono što su i propisali jer smo ih zbog toga i izabrali... i, do nas je ... jer, oni bi trebalo da budu servis naroda i da sve rade u našem interesu.

 

Takođe bi trebalo skrenuti pažnju Državi da za područje Bobije ne izdaje dozvole ni za istraživanja ni za eksploataciju mineralnih sirovina imajući u vidu član 6. Zakona o rudarstvu. Kažu da je država izdala dozvole za istraživanja, nekima, baš za ovaj lokalitet.

 

Bobija i jedno i drugo

Bobija i jedno i drugo (Foto: Dragić Tomić)

Opština Ljubovija je Bobiju uključila u turističke potencijale, što takođe ima veze sa članom 6. Zakona o rudarstvu, jer predstavlja turističko rekreativnu celinu, da se ne izdaju dozvole:

https://www.ljubovija.rs/znamenitosti/37

 

Nastavite sa pričom u okviru teme...

 

Predsednik Gljivarskog društva Valjevo, diplomomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 15 sati 40 minuta

"Ispoljavati empatiju", nije dužnost samo nekih...

Nije samo "lepo", "za ugledanje", "ljudski", "empatija", nego je i dužnost, pomagati one kojima je pomoć potrebna. Pa i nesrećne migrante, iz afričkih i bliskoistočnih zemalja! Trebalo bi da je...

PK Valis (foto: PK Valis)
Mađunarodni miting Pre 18 sati 48 minuta

Plivači Valisa uspešni u Kikindi

Jedan od najuspešnijih takmičara mitinga, koji je održan ovog vikenda u Kikindi, bio je Andrej Milivojević, član valjevskog plivačkog kluba Valis. Učestvovalo je 380 plivača iz Mađarske, Bugarske,...