Odbornici liste Svanuće (foto: Kolubarske.rs)
Odbornici liste Svanuće (foto: Kolubarske.rs)
06.08.2024, 07:21

Svanuće traži da Skupština donese deklaraciju o zabrani eksploatacije litijuma

č: | fb:

Koalicija sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može podnela je zahtev za zakazivanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj će biti doneta deklaracija o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva.

 

U deklaracije se, pored ostalog navodi, da Skupština grada usvaja taj dokument, "vodeći računa o gradu u kojem živimo i neopisivom blagu prirode koja nas okružuje, a na koje smo ponosni, zabrinuti za budućnost pokolenja koja dolaze i kojima želimo da ostavimo uslove za zdrav i održiv život u našoj zemlji...". Još piše "podsećajući da se na teritoriji grada Valjeva i susednih opština već sprovode istražne aktivnosti i planira otvaranje rudnika bora i litijuma, te da su nakon tih istražnih radova na više mesta građania zagađeni bunari i poljoprivredno zemljište".

 

Među stavovima i ciljevima koje sadrži deklaracija su: zaštita života i zdravlja građana Valjeva; zađtita izvora zdrave hrane, vode i vazduha;neučešće grada Valjeva i razvoj Valjeva.

 

Svanuće navodi da je zahtev za zakazivanje vanredne sednice potpisalo, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Valjeva, 17 odbornka te koalicije.

 

"Ovim činom ispunili smo obećanje dato na konferenciji za novinare odborničkog kluba koalicije sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može pred prvo zasedanje novog saziva Skupštine grada, održane 15. jula, i nastavljamo da radimo u skladu sa programom koji smo ponudili građanima Valjeva u toku predizborne kampanje, u kome zaštita životne sredine i borba protiv štetnih projekata poput istraživanja i eksploatacije ruda litijuma i bora zauzimaju najvažnije mesto", navodi se u saopštenju sVAnuća.   

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo Pre 14 sati

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis Pre 20 sati 34 minuta

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...