Blokada u Prokupu (foto: skrinšot N1)
Blokada u Prokupu (foto: skrinšot N1)
11.08.2024, 07:08

Policija izbacila građane koji su blokirali prugu u Beogradu

č: | fb:

Više desetina hiljada građana okupilo se u subotu 10. avgusta u centru Beograda na protestu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji "Rudnika neće biti", nakon čega je deo učesnika skupa blokirao dve železničke stanice u Beogradu - Prokop i Novi Beograd.

 

Na protest je pozvao Savez ekoloških organizacija Srbije, nakon što vlast nije ispunila njihov zahtev da usvoji zakon kojim se zabranjuje eksploatacija i iskopavanje litijuma i bora na teritoriji Srbije. Zahtev je upućen sa protesta koji je održan u Loznici 25. jula, i tada je najavljeno da će, ukoliko u roku od 40 dana ne bude ispunjen, blokirati železnice širom Srbije.

 

Kako prenosi N1, u ranim jutarnjim časovima, policija je opkolila građane na Prokopu da ih snima, pa ih je i izbacila nešto iza 5.30 časova. Dvojica aktivista su uhapšena zbog toga jer nisu htela da napuste stanicu, Ivan Bjelić i Nikola Ristić, navodi Marinika Tepić. Kako N1 saznaje, uhapšen je i aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević.

 

MUP nije saopštio da ima uhapšenih, preneta je izjava ministra Ivice Dačića da će policija podneti prijave protiv svih koji su doveli do "prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti građana". Demonstranti su u Pionirskom parku, naveo je Nebojša Petković.

 

Zlatko Kokanović iz Ne damo Jadar najavio je sinoć da će danas u različitim mestima Srbije blokada početi na još tri do pet tačaka železničkog saobraćaja.

 

Na društvenoj mreži fejsbuk, najavljena je blokada i u Valjevu, međutim nije navedeno šta će i kada biti blokirano.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 10 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 15 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...