Branko ispred Tužilaštva (foto: Đorđe Đoković)
Branko ispred Tužilaštva (foto: Đorđe Đoković)
11.08.2024, 20:09

Branko Ivković pušten da se brani sa slobode

č: | fb:

Valjevski advokat Branko Ivković, jedan od osnivača Valjevskog pokreta otpora, nakon višečasovnog salušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, pušten je večeras da se brani sa slobode. Njemu se na teret stavlja krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakona Srbije, stav 2, a za to krivično delo je zaprećena kazna šest meseci do pet godina.

 

"Tužilac nije predložio pritvor, braniću se sa slobode. Postupak ide svojim tokom. Biće saslušana dva lica zbog, navodnog, napada panike zbog moje objave na fejsbuku. Neka kažu, čega su se uplašili. Da li je bitno tih sedam lica, koja ja ne poznajem, ili je bitnije to što su milioni građana ove zemlje u panici zbog najavljenog projekta 'Jadar'. Pa da vidimo šta je bitnije, da li preteže njih sedam ili nas sedam miliona", kazao je novinarima Branko Ivković nakon što je saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu.

 

On je rekao da ovo može da se desi bilo kome od nas, a to pokazuju vesti koje pratimo celog dana. "Nadam se da ćemo svi biti solidarni i da nećemo odustati, jer mi ne možemo nazad niti imamo gde nazad. Dovedeni smo na rub propasti. Valjevski kraj će nestati. Govorim kao građanin, kao sin, kao brat i kao otac. Mi odavde nećemo otići i to je poruka vlastima. Nema cene koju nećemo platiti i spremni smo za sve. Najmanji je problem to što su mene priveli, to je njihova metoda zastrašivanja i oni će nastaviti sa tim. Ali, i mi moramo nastaviti sa našim protestima koji će izgleda morati da budu radikalniji jer kada je čovek u situaciji da se bori za goli život, on nema izbora", kaza je Ivković i poručio: "rudnika neće biti".

Branko Ivković ispred Tužilaštva

Branko Ivković ispred Tužilaštva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ranije danas, nakon hapšenja Branka Ivkovića, njegova koleginica Anđelka Đuričić Rakić, jedan od osnivača Valjevskog pokreta otpora rekla je novinarima ispred zgrade tužilaštva da je Ivković jutros bio pozvan na informativni razgovor u policiju zbog objave na njegovom fb profilu da su Valjevci prvi u svemu i zbog toga što je šerovao neku objavu u vezi sa današnjom blokadom u Valjevu.

 

"Nakon kratkog razgovora su ga pustili, da bi ga uhapsili oko 16.40 časova. Prema mojim saznanjima stavljaju mu na teret  krivično delo izazivanje panike i nereda iz člana 343 Krivičnog zakona Srbije", kazala je Đuričić Rakić.

Branko ispred Tužilaštva

Branko ispred Tužilaštva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ispred zgrade Tužilaštva u Valjevu večeras su se okupili građani u znak protesta zbog hapšenja advokata Branka Ivkovića, jednog od osnivača Valjevskog pokreta otpora. Nisu se razilazili sve dok se na vratima zgrade tužilaštva nije pojavio Branko Ivković koga su aplauzom i skandiranjem dočekali građani.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 10 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 16 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...