Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović
Đorđe Pavlović i Snežana Mijatović
15.08.2024, 09:00

Pokret Sad: Podržavamo proteste protiv rudarenja litijuma, ali je ishodište u institucijama

č: | fb:

Pokret Sad je apsolutno protiv rudarenja litijuma i bora na teritoriji grada Valjeva, kao i u celoj Srbiji. "Podržavamo proteste građana, ali smtramo da svaki pokret i događanje naroda, mora imati svoje političko ishodište odnosno ishodište u institucijama", rečeno je na konferenciji za novinare ovog udruženja građana.

 

Dr Snežana Mijatović je rekla da je rudarenje litijuma pre svega ekološko pitanje pa samim tim i zdravstveno, ali i imovinsko-pravno, socijalno, finansijsko, političko pitanje...

 

"Pokret Sad apsolutno podržava proteste protiv rudarenja litijuma i bora na terotoriji Repbulike Srbije, i naravno podržava građane koji se javno izjašnjavaju da su protiv toga da se u Srbiji otvaraju toksični rudnici i da se Srbija pretvori u jednu rudarsku deponiju. Mi se zalažemo za zdrav život svih nas, naše dece i budućih generacija", poručila je dr Mijatović.

 

Ona je pozvala gradonačelnika Valjeva, njegovog zamenika i pomoćnika, kao i članove Gradskog veća, a posebno odbornike vladajuće koalicije, da se jasno i glasno izjasne po ovom pitanju: da li su za ili protiv rudarenja litijuma i da se ne prave gluvi i nemi kada je u pitanju jedno ovako bitno životno pitanje.

 

"Svaki građanin ima suverenitet, tako da se svako može baviti politikom, a ne samo političari koji su za to plaćeni. Moram da podsetim naše političare da su oni sluge narodu, a nikako nije obrnuto", kazala je dr Mijatović i podsetila zbog čega je opasno rudarenje litijuma.

 

Pokret Sad je predložio da se uz Deklaraciju o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva, koja je na dnevnom redu Skupštine grada u petak 16. avgusta, a na zahtev koalicije "sVAnuće", pokrene i inicijativa za izmenu Prostornog plana grada.

 

"Uz svo poštovanje i nesumljivo slaganje sa predlogom Deklaracije koju je predložila opozicija, mi smatramo da su deklaracije političke izjave i u pravnom smislu nisu obavezujuće čak ni za one koji ih predlažu, osim moralne obaveze. U ovoj zemlji se ne poštuju ni zakonski akti za koje su predviđene i sankcije, a onda možemo da pretpostavimo kako se tek neće poštovati deklaracija. Zato je naš predlog da se pristupi izmenama Prostornog plana Valjeva gde bi se, u određenom segmentu koje se odnosi na rudarenja, unela posebna rečenica da se zabranjuje otvaranje rudnika litijuma i borata na teritoriji grada. To je obavezujući pravni dokument", naglasio je Pavlović i dodao:

 

"Zato je naš poziv i opoziciji u Valjevu da zajedničkim snagama predložimo ili pokrenemo građansku inicijativu da se pripremi takav akt i da se predloži Skupštini grada na usvajanje izmena Prostornog plana, za koju je potrebna apsolutna većina, i tada bismo imali čistu političku situaciju i znali bismo koje za, a ko protiv rudarenja litijuma. Znali bismo i kako se u budućnosti orjentisati u političkom smislu, tačnija šta je to na šta građani mogu da računaju", rekao je Đorđe Pavlović.

 

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno to da kako god tekli protesti i u kom god pravcu išli, političko iskustvo navodi na zaključak da se svi ti procesi na kraju moraju završiti u institucijama.

 

"To znači da ipak neki nadležni organi, kao što su Skupština grada ili Skupština Srbije, moraju doneti pravno obavezujuće akte za sve koji imaju političku sadržinu i konotaciju. Bez političke sadržine tog problema ništa nije moguće. Mi u Pokretu Sad u potpunosti razumemo da su političke organizacije, pa i političari, na jednom lošem glasu, nažalost ne bez razloga, ali ljudi moraju znati da se nijedan problem ne može rešiti bez političke podrške u institucijama. Zato pozivam i građane i organizatore protesta da zajednički radimo, razgovaramo i pomoći ćemo da građanima približimo političke procese i načine na koje svoje legitimno iskazanu volju i nezadovoljstvo potencijalnim iskopavanjem litijuma može politički uobličiti i sprovesti u institucijama", poručio je Đorđe Pavlović iz Pokreta Sad.

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 16 minuta

Ove godine bez Festivala duvan čvaraka u Valjevu

Ove godine "Festival duvan čvaraka" neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja, saopštio je Savet ove stalne gradske...  · 8 komentara

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 15 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...