Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
15.08.2024, 06:45

Odbornici u petak o istraživanju, eksploataciji i preradi litijuma na teritoriji Valjeva

č: | fb:

Deklaracija o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva biće jedina tačka dnevnog reda Skupštine grada u petak, 16. avgusta. Sednica će biti održana na zahtev koalicije sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može.

 

Pred prvo zasedanje novog saziva Skupštine grada, održanog 15. jula, sVAnuće je najavilo da će podneti zahtev za održavanje sednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a odnosi se na istraživanje, eksploataciju i preradu ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva. Zahtev, koji je potpisalo 17 odbornika koalicije, predat je 2. avgusta.

 

Prema poslovniku Skupštine Valjeva, koja broji 51 odbornika, najmanje jedna trećina može tražiti održavanje sednice Skupštine grada, a predsednik je dužan da sednicu zakaže u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. Predsednik valjevskog parlamenta, Slobodan Gvozdenović sednicu je zakazao za 16. avgust.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Šef odborničke grupe koalicije sVAnuće Željko Trifunović, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs šta očekuje od sednice u petak, kaže da postoji više mogućih varijanti te da će biti spremni za svaku.

 

"Prva je, da SNS  učestvuje na sednici i glasa za Deklaraciju. To je najmanje verovatna opcija, ali ujedno i opcija koja bi bila najbolja za Valjevo i za sam SNS u Valjevu. Time bi pokazali da im je stalo do grada i sugrađana. Druga je, da se ne pojave na sednici Skupštine grada i tako onemoguće raspravu i glasanje o Deklaraciji. Treća je, da se pojave na sednici Skupštine grada, da  u raspravi pokušaju da brane zalaganje svoje stranke da se u Srbiji, i u Valjevu, otvaraju rudnici litijuma i bora, i da na kraju glasaju protiv Deklaracije. Četvrta varijanta je da daju kvorum, ali da ne glasaju", rekao je Trifunović i dodao:

 

"Mogu oni još štošta da smilse, ali verujem da ćemo mi adekvatno odgovoriti. Svakako im ništa ne ide u korist sem da glasaju za deklaraciju!".

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 11 sati 58 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara