Skupština Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
Skupština Valjeva (foto: Kolubarske.rs)
16.08.2024, 09:14

Skupštinska većina odbila raspravu o rudarenju litijuma

č: | fb:

"Sramota, sram vas bilo, kako vas nije sramota, šta će nam reći unuci i deca?". Ovako su reagovali odbornici koalicije sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može i odbornik Miloš Savić iz Pokreta "Mi – snaga naroda", nakon što su odbornici vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke odbili raspravu o rudarenju litijuma na teritoriji Valjeva.

 

Današnja sednica Skupštine grada sazvana je na zahtev opozicione odborničke grupe "sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može", koja je predložila donošenje Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva.

Skupština Valjeva

Skupština Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predsednik valjevskog parlamenta Slobodan Gvozdenović je odbornike informisao da grad Valjevo nije nadležan za donošenje akta u ovom slučaju Deklaracije.

 

"Eksploatacija i prerada rude bora i litijuma su isključivo u nadležnosti republičkih organa, tačnije Narodne skupštine i Vlade Republika Srbije. I pored toga što Grad nije nadležan, a da bi ova odluka zbog osetljivosti situacije imala veću snagu, stavljam predlog dnevnog reda na glasanje", rekao je Gvozdenović.

 

Vladajuća većina okupljena oko Srpske napredne stranke nije usvojila dnevni red sa jednom tačkom – Donošenje  Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva. Za usvajanje dnevnog reda i održvanje sednice Skuptine grada glasalo je 18 od prisutna 44 odbornika, i to 17 koalicije sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može i odbornik Miloš Savić iz Pokreta Mi – snaga naroda. Današnjoj sednici nije prisustvovalo sedam odbornika.

 

Odbornici opozicije su negodovali zbog toga što je skupštinska većina odbila raspravu o rudarenju litijuma na teritoriji Valjeva, povicima: "sram vas bilo, sramota, lopovi, izdajnici, kako ćete Valjevcima pogledati u oči...". Dok su odbornici napuštali skupštinsku salu, za govornicu je izašao odbornik Miloš Savić iz Pokreta Mi – snaga naroda: "Narode, šta će nam reći unuci i deca? Prijatelji moji, šta će nam reći deca naša kada prođu pored groblja, narode? Kojim putevima će ići naša deca. Sram vas bilo!".

Okupljeni građani ispred Skupštine

Okupljeni građani ispred Skupštine (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pred početak sednice Skupštine grada, ispred zgrade su se okupili građani koji su protiv rudarenja litijuma na teritoriji Valjeva i Srbije. Oni su tim činom dali podršku odbornicima opozicije. Na transparentima je pisalo – "Rudnika neće biti", "Ne damo Jadar", "Rio Tinto marš iz Srbije"…

 

Transparenti

Transparenti (Foto: Kolubarske.rs)

Odbornička grupa "sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može" podnela je početkom avgusta zahtev za zakazivanje sednice Skupštine grada na kojoj će biti doneta deklaracija o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva. 

 

U deklaracije se, pored ostalog navodi, da Skupština grada usvaja taj dokument, "vodeći računa o gradu u kojem živimo i neopisivom blagu prirode koja nas okružuje, a na koje smo ponosni, zabrinuti za budućnost pokolenja koja dolaze i kojima želimo da ostavimo uslove za zdrav i održiv život u našoj zemlji...". Još piše "podsećajući da se na teritoriji grada Valjeva i susednih opština već sprovode istražne aktivnosti i planira otvaranje rudnika bora i litijuma, te da su nakon tih istražnih radova na više mesta građania zagađeni bunari i poljoprivredno zemljište".

 

Među stavovima i ciljevima koje sadrži deklaracija su: zaštita života i zdravlja građana Valjeva; zađtita izvora zdrave hrane, vode i vazduha;neučešće grada Valjeva i razvoj Valjeva.

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 12 sati 12 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 1 dan

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 3 komentara