Odbornici opozicije i građani (foto: Kolubarske.rs)
Odbornici opozicije i građani (foto: Kolubarske.rs)
16.08.2024, 10:59

"Ujedinjeno Valjevo može" pozvalo gradonačelnika da se izjasni da li je za ili protiv rudarenja litijuma

č: | fb:

Koalicija sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može pozvala je gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da se javno izjasni da li je za to da se u Valjevu otvori rudnik litijuma i borata ili je protiv toga.

 

"To ga pitamo jer je više puta u javnosti izjavio da rudnika u Valjevu neće biti. Sada ga pozivamo da zvanično odgovori, ima rok od 72 časa, a to je ponedeljak, 19. avgust do 10 časova. Ukoliko do tada ne odgovori, pozvaćemo građane da mu pomognu u odluci da li je za ili protiv otvaranja rudnika litijuma na teritoriji Valjeva", rekao je Željko Trifunović, šef odborničke grupe koalicije sVAnuće – Ujedinjeno Valjevo može u Skupštini grada, i dodao da je vladajuća koalicija ta koja je dijalog izmestila na ulicu.

 

Odbornici koalicije Ujedinjeno Valjevo može su održali konferenciju za novinare ispred zgrade Gradske uprave, nakon što vladajuća koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke nije prihvatila da se danas održi sednica Skupštine grada, koja je sazvana na zahtev sVAnuća, sa jednom tačkom dnevnog reda - donošenje Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Valjeva.

 

"Čuli ste zvono, a znate šta zvono predstavlja – poziv na mobilizaciju. Imali ste priliku da vidite da su poslušnici, neslobodni ljudi, odbornici vladajuće koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka odlučili da dijaloga ne bude i to na mestu gde mu je mesto – u Skupštini grada Valjeva. Videli ste da nas gradonačelnik Valjeva nije udostijio da dođe na sednicu Skupštine", kazao je Trifunović.

 

On je dodao da, ukoliko bude razgovora ili dijaloga i u Valjevu o rudarenju litijuma u Srbiji, sVAnuće poziva građane da dođu i da kažu šta mislie o tom dijalogu i da kažu ono najbitnije:"Valjevo nije na prodaju!".

(Foto: Kolubarske.rs)

 

Odbornik Ivan Manić okupljenim građanima je rekao deo onog što je nameravao da kaže za skupštinskom govornicom, ali nažalost nije imao priliku.

 

"Tema o kojoj mi govorimo daleko prevazilazi sve druge teme koje nas trenutno muče. Građani Valjeva su 22. jula jasno pokazali da je to tema o kojoj mi odbornici, kao njihovi predstavnici, moramo da govorimo u gradskoj Skupštini. Došli smo u situaciju da imamo 17 odbornika i da možemo da tražimo vanredne sednice Skupštine grada. Činjenica je da formulacija Deklaracije, kako smo je mi predložili za dnevni red, nije pravno obavezujući dokument, ali je obavezujuća rasprava o tome, apsolutno je validan argument šta je u interesu građana. Da li odbornici vladajuće koalicije ne smeju da raspravljaju o tome ili im je rečeno da ne raspravljaju? Objašnjenje da Grad nije nadležan za usvajanje Deklaracije je samo vađenje", kazao je Manić.

 

On je naglasio da lokalna samouprava ima nadležnosti da preporuke i inicijative, ovako velikog broja građana, uputi nadležnim ministarstvima da se urade izmene prostornog plana kako se ne bi dozvolilo u budućnosti otvaranje rudnika litijuma i bora na teritoriji Valjeva.

 

"Međutim, oni o tome neće da razgovaraju, jer to, kako kažu, nije njihova nadležnost. Očigledno je to da im je nadležnost ono što je diktat iz Beograda ili nekakvih finansijskih moćnika", kazao je Manić.

 

Prema njegovim rečima, odbornici opozicije su imali obavezu i to su pokušali, da predlože nekakav početak rešenja, jer to duguju građanima. On se obratio i odbornicima vladajuće koalicije.

 

"Svi mi, drage kolege iz SNS i vaše koalicije, predstavnici smo svih građana; i onih koji su glasali za vas i onih koji su glasali za nas, pa čak i onih koji nisu glasali ni za koga jer ne veruju u sistem, a svi oni jasno i glasno kažu – ne rudnicima! Sa poverenjem i podrškom građanima, ne smete se igrati! Građani, sad više nego ikada, pomno prate šta svi mi zajedno radimo. Verujte da nam nije lako zbog toga što se sednica Skupštine grada završila za deset minuta. Imali smo mnogo toga da kažemo u ime građana, ali biće prilike", rekao je Manić.

 

On je donosiocima odluka poručio da se vode interesima svoje porodice i svog grada, a naročito da pažljivo slušaju šta građani kažu, a oni kažu da rudnika neće biti! Građanima je poručio da će ova borba biti duga i teška, da ne treba odustati i da ne dozvole da se energija raspe.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 10 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 22 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...