Slobodan Gvozdenović (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Slobodan Gvozdenović (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
19.08.2024, 08:02

"Konrad" se vratio, ali mi smo sada stekli imunitet

č: | fb:

Sednica Skupštine Valjeva, koja je bila zakazana za petak, 16. avgust, na zahtev opozicione odborničke grupe "sVAnuće - Ujedinjeno Valjevo može", nije održana jer nije usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom - "Donošenje Deklaracije o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji grada Valjeva".

 

Predsednik Skupštine grada Slobodan Gvozdenović saopštio je na sednici, pozivajući se na Ustav Republike Srbije, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o ministarstvima, da grad Valjevo nije nadležan za donošenje Deklaracije.

 

Međutim, nakon (neodržane) sednice Skupštine grada, Gvozdenović se obratio pojedinim medijima i otkrio, čini se, pravi razlog zbog koga sednica nije održana.

 

"Ovo je bio samo jedan pokušaj da se od Skupštine napravi jedna politička tribina, koja ima za cilj da jedno stanje u kom bi jedan deo stanovnika, koji je poverovao u ove gluposti koje opozicija iznosi, bio još više uzbuđen, razjaren i doveden u sumnju u sve ovo. Ja nisam dozvolio tribinu i nikada neću dozvoliti. Radiću uvek u skladu sa Zakonom, Poslovnikom i Statutom grada", rekao je Gvozdenović.

 

Dodao je da "Valjevo kao grad ima tačno definisane nadležnosti Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi" te da će to poštovati. Gvozdenović je naglasio da je "najvažanija tvrdnja i izjava predsednika Aleksandra Vučića da nikakvog rudnika niti rudarenja u Valjevu neće biti".

 

Predsednik gradske Skupštine Slobodan Gvozdenović, koji zna šta piše u Ustavu, i kao neko ko poštuje Ustav i koga će se uvek držati, trebalo bi da zna da nije ustavna nadležnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odlučuje o tome da li će biti ili neće biti rudnika i rudarenja litijuma i bora u Valjevu. Možda je ta tvrdnja za Gvozdenovića najvažnija, ali je neobavezujuća ili drugim rečima zbog čega bi bilo ko verovao Vučiću da rudnika i rudarenja litijuma i bora u Valjevu neće biti kada on o tome, po zakonu i Ustavu, niti odlučuje niti može da odluči.

 

Pored toga, zašto bi građani poverovali u te priče da rudnika u Valjevu neće biti, jer su već jednom prevareni. "Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sednice vlade 20. januara 2022. godine.

 

Međutim, sve vreme Vlada Srbije radi iza leđa javnosti pa su tako 22. septembra 2023. godine u Njujorku, Vlada Republike Srbije i Evropska komisija potpisale Pismo o namerama u kome su strane "priznale zajedničku ambiciju da ojačaju i prošire svoju saradnju održivog snabdevanja sirovinama i lance vrednosti električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu".

 

Iz tog pisma je proistekao Memorandum o razumevanju sa Evropskom unijom o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama. Dokument je potpisan nakon sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 19. jula u Beogradu. U Memorandumu, pored ostalog, stoji obaveza strana da se u narednih šest meseci izgradi mapa puta. 

 

Slobodan Gvozdenović je nakon sednice Skupštine grada još rekao i da će "Vlada Srbije i ministarstva, koja su nadležna, sve ovo u vezi Rio Tinta ispitati formiranjem raznih komisija koje će se izjasniti o mogućnosti projekta".

 

Zbog čega "Vlada Srbije i ministarstva, koja su nadležna, sve ovo u vezi Rio Tinta nisu ispitali i formirali razne komisije koje će se izjasniti o mogućnosti projekta" pre dolaska Olafa Šolca, kancelara Nemačke, i pre potpisivanja Memoranduma? Možda zbog toga što je cilj tih komisija zapravo zamajavanje javnosti i pravdanje odluke koju je Vlada Srbije već donela i na čijem sprovođenju će raditi u narednih šest mesci odnosno na mapi puta.

 

 

 

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 10 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 13 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...