Protest u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Protest u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
20.08.2024, 06:43

Građani sa protesta u Valjevu, pokazujući šipak, poručili: nećeš kopati!

č: | fb:

Na Preobraženje, u ponedeljak, na Gradskom trgu u Valjevu ponovo se okupio veliki broj građana - više hiljada, na protestu protiv rudarenja litijuma u Valjevu i Srbiji, i ponovo su poslali poruku – "Nećeš kopati", ovaj put sa visoko podignutim rukama pokazujući šipak.

Protest u Valjevu - šipak

Protest u Valjevu - šipak (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Kruže razne priče, ko smo, šta smo, šta je taj šipak. Šipak nije politička partija, šipak smo svi mi, to je poruka za Rio Tinto – nećete kopati; šipak je poruka za sve korumpirane političare, za sve one koji ne cene nas i naše živote. Valjevo im svima šalje šipak", rečeno je na protesta koji su organizovali Valjevac Zoran Đorđević, poznati i nagrađivani reditelj, koji nekoliko decenija živi u Brazilu, i pokret "Valjevski šipak". Đorđević, koji je sinoć bio i u ulozi voditelja, objasnio je da je šipak smislio valjevski scenarista i karikaturista Dušan Arsenić. 

Zoran Đorđević

Zoran Đorđević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Držeći u ruci paradajz, koji mu je dao jedan poljoprivrednik iz okoline Valjeva, Đorđević je rekao da je celo Valjevo tu, na Gradskom trgu.

 

"Na jednoj strani su oni kojima su najbitniji politički i materijalni interesi, a na drugoj strani smo mi, ujedinjeni oko naše zemlje, vode i vazduha", rekao je Đorđević pročitavši parolu koju je držao odbornik u Skupštini Valjeva – "Zemlja, voda, vazduh jednako je sloboda".

 

Bojana Novaković

Bojana Novaković (Foto: Kolubarske.rs)

Glumica i aktivistkinja Bojana Novaković iz pokreta "Marš sa Drine", rekla je da je čula za "Valjevski šipak", i upitala prisutne šta je to, a oni su podigli ruke i pokazali šipak.

 

"Hapse nam prijatelje, saborce, saradnike. Hoće da nas uplaše. Umesto da hapse lopove koji kradu izbore, oni hapse mlade koji štite zemlju, vazduh i vodu, a mi se ne plašimo. Jedino čega se plašim je devastacija prirode i životne sredine, ali taj strah kanališe energiju u akciju koja nas je ujedinila. Konačno smo se složili oko načega, a složili smo se da se neće kopati!", poručila je Novaković i nakon skandranja građana - "neće kopati", dodala da ova, ali i svaka buduća vlast, mora da shvati da narod neće dozvoliti da se uništava priroda i životna sredina.

Dragana Đorđević

Dragana Đorđević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Jedna od najistaknutijih kritičara projekta "Jadar" dr Dragana Đorđević, profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu, rekla je da mi ne branimo samo vazduh, vodu i zemlju, nego da time branimo svoje zdravlje i svoj opstanak.

 

"Rudnici su najgori vid ljudskih aktivnosti, koji ostavljaju najpogubnije posledice po životnu sredinu, a koje se protežu vekovima, pa i milenijumima. Od kompanija koje rudare slušaćete bajke da će sve biti po ekološkim standardima, da će se poštovati naši zakoni, ali naši zakoni se menjaju tako što se prilagođavaju tim kompanijama koje treba da nas truju i da trovanje bude legalno! Slušaćete bajke kako je Srbija rudarska zemlja i kako se ovde oduvek rudarilo. A ja ću vam reći da je Srbija i poljoptivredna zemlja, i u poređenju sa Holandijom, Srbija ima daleko više i kvalitetniju poljoprivrednu zemlju, a Holandija godišnje privređuje, samo od poljoprivrede, trostruki budžet Republike Srbije... Našu zemlju moramo sačuvati od rudnika, ne smemo dozvoliti našoj vlasti koja nije sposobna da povede zemlju u nekom boljem pravcu, već je odlučila da je rasproda kao jeftin resurs; to moramo da zaustavimo, i ne smemo dozvoliti stranim kompanijama da nas prekopavaju", poručila je dr Đorđević.

Živojin Milošević

Živojin Milošević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Živojin Milošević, meštanin valjevskog sela Lukavac, je rekao da je kanadska kompanija "Eurolitijum Balkan" u njegovom i susednim selima izbušila 52 bušotine tražeći bor i litijum. Tim radovima je naneta nesaglediva šteta ljudima, pre svega po njihovo zdravlje, jer je zagađena voda u seoskim bunarima, u kojima, analizama je utvrđeno, ima deset hiljada puta više bora od dozvoljene količine.

 

"Moji preci, moja porodica i moje troje dece živi na zemlji i sa nje se nećemo maknuti. Naši preci su dolinom reke Kolubara svojim životima branili svoju zemlju, njihove kosti se i danas tu nalaze; pa da vas pitam može li se takva zemlja kupiti ili prodati? – upitao je Milošević i poručio:

 

"Jedna kuća se ne može odbraniti sama, niti jedno selo, ali ujedinjeni narod može sve. Što nas je više njihove akcije padaju dole. Svaki čovek koji se priključi ujedinjenoj borbi treba da zna da nanosi štetu rudarskim kompanijama koje hoće da rudare u Srbiji. Moramo svi kao jedan ići u odbranu budućnosti naše dece jer čovek u životu većeg zadatka nema".

Zoran Đorđević i Kosta

Zoran Đorđević i Kosta (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prisutnima se, mimo protokola, obratio osamnaestogodišnji Kosta iz Valjeva koji je želeo da pošalje poruku, pre svega svojim vršnjacima. "Treba da nas bude u još većem broju i da budemo što jači i složniji. Žao mi je što nema više moje generacije, jer mi treba da budemo jaki, uporni, da ne dozvolimo da kopaju, da uniše naše živote i našu zemlju", rekao je Kosta.

 

"Nećete kopati", poručio je i advokat Sreten Đorđević. On je rekao da je u studiji, koja treba da utvrdi uticaj kompanije Rio Tinto i njihovog projekta "Jadar" na životnu sredinu u čijoj izradi je učestvovao i Biološki fakultet, predloženo da se "ne sprovodi projekat Jadar jer on uništava mrežu života!".

 

"Mi smo deo te mreže, priroda je deo te mreže. Studija je urađena za potrebe Rio Tinta, ali je kompanija izbacila upravo taj glavni zaključak, i u svoju tz. studiju unela ono što je htela. Dakle nigde nema zaključka da projekat Jadar uništava mrežu života. Danas, narednih dana i nedelja moramo da se ujedinjujemo... Nemamo preče stvari od izmirenja... Mi u ovoj borbi moramo biti jedno telo, jedna misao. Dosta nam je razdvajanja po bilo kom osnovu, treba da se mirimo, da se saslušamo, da imamo jedan zahtev – zabrana rudarenja i istraživanja bora i litijuma – kazao je Đorđević.

Sreten Đorđević

Sreten Đorđević (Foto: Kolubarske.rs)

 

On  je poručio da će nam strane kompanije, koje planiraju da rudare u Srbiji, uništiti zemlj koja će do te mere biti zagađena da ćemo oboljevati, a bolestan narod nema nikakave šanse za napredak.

 

"Ova borba je borba pameti, a ne mišića. Oni imaju moć, oni imaju novac, oni imaju silu, ali mi imamo pamet i ima nas mnogo. Ovo je meč od 12 rundi koji se neće završiti nokautom, nego na poene. Rudarske kompanije u celom svetu se najviše boje organizovanog naroda, sve drugo im nije problem. Organizovani narod onemogućava realizaciju njihovih projekata. Jedan čovek ne može ništa protiv rudnika, 100.000 ljudi može dosta, milion građana okupljenih u isto vreme u svim gradovima Srbije će oterati svaku kompaniju koja hoće da rudari i našoj zemlji. Nećemo im dozvoliti kopanje. Rio Tinto -marš iz Srbije, Eurolitijum - marš iz Srbije", poručio je Đorđević i pokazao "šipak njima, ali i svakoj vlasti, ovoj i budućoj".  

 

Protest u Valjevu - šipak

Protest u Valjevu - šipak (Foto: Kolubarske.rs)

Putem video poruka obratili su se scenarista Dimitrije Vojnov, zemljoradnik iz Klinovca Stojan Stevanović, dr Vladimir Janevski, veterinar koji živi u Dubaiju, prof. dr Ljiljana Tomović, turistički vodič Ana Pavlović i Veljko Jovanović, inženjer geodezije, nastanjen u Pasadeni (SAD), radi u američkoj svemirskoj agenciji NASA.

 

"Uništavanje prirodnih uslova koji omogućavaju život naše otadžbine ne može se ničim opravdati. Posledice su previše ozbiljne da bismo ih ignorisali. Zato pružam punu podršku protestima širom Srbije – svi zajedno moramo stati u odbranu naših resursa i ne smemo dozvoliti rudarenje litijuma u našim dvorištima", glasila je video poruka Veljka Jovanovića emitovana na protestu protiv rudarenja litijuma i bora u Valjevu.

 

Protest u Valjevu

Protest u Valjevu (Foto: Kolubarske.rs)

Na kraju protesta na Gradskom trgu u Valjevu, Zoran Đorđević je rekao da ovo nije kraj, sledeći put će se u svim gradovima u Srbiji protesti održati istovremeno. "Jedinstvo, solidarnost, ljubav, to je ono što nas je ujedinilo i nećemo stati dok ne vidimo Rio Tinto van Srbije. Ovo je naša zemlja, naš vazduh, naša voda", poručio je.

 

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 54 minuta

Ove godine bez Festivala duvan čvaraka u Valjevu

Ove godine "Festival duvan čvaraka" neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja, saopštio je Savet ove stalne gradske...  · 8 komentara

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 15 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...