Suvoborska ulica (foto: Kolubarske.rs)
Suvoborska ulica (foto: Kolubarske.rs)
21.08.2024, 06:50

Produžen rok za podnošenje ponuda za rekonstrukciju Suvobrske ulice

č: | fb:

Gradska uprava Valjeva produžila je rok za podnošenje ponuda za javnu nabavku – Rekonstrukcija Suvoborske ulice, koja je objavljena 25. jula. Prvobitni rok za ove radove, čija je procenjena vrednost 294 miliona dinara bez PDV-a, bio je 23. avgust, međutim nakon brojnih pitanja - zahteva za dodatnim informacijama i pojašnjenjima, rok za podnošenje prijava je produžen do 3. seprembra.

 

Najčešće posavljeno pitanje odnosi se na asfaltnu bazu i na maksimalnu udaljenost od mesta izvođenja radova. U delu konkursne dokumentacije, koja se odnsoi na tehnička sredstva i mere za obezbeđivanje kvaliteta, postavljen je uslov da asfaltna baza mora biti minimalnog kapaciteta od 200 tona/čas, na maksimalnoj udaljenosti od 70 kilometara od mesta ugradnje asfalta.

 

Zainteresovani učesnici na tenderu su tražili da se koriguju ti uslovi u skladu sa Tehničkim uslovima za građenje puteva u Srbiji, koje su izdali JP "Putevi Srbije": "prevoz vrućih bituminiziranih mešavina je po pravilu ograničen na najveću udaljenost od 100 kilometara i najduže vreme do 2 časa pod uslovom da se za prevoz koristi vozilo sa termotovarnim sandukom. U suprotnom slučaju udaljenost prevoza adekvatno zaštićene vruće bituminizirane mešavine je ograničen na 70 kilometara i vremena trajanja prevoza najviše 1,5 časova".

 

Tražeći ovu korekciju, ukazali su na to da "ograničavanje maksimalne udaljenosti asfaltne baze od mesta ugradnje na 70 kilometara ima za posledicu neopravdano ograničavanje konkurencije, odnosno, onemogućavanje učešća većeg broja  ponuđača koji su sposobni da kvalitetno realizuju predmetne radove".

 

U odgovoru, Gradska uprava je navela da ostaje pri traženom kriterijumu, "opredeljeni za stroži kriterijum iz tehničkih uslova iz razloga sigurnosti da će na gradilište biti transportovan asfalt potrebne temperature za ugrađivanje".

 

"Naručilac ima saznanja da više pravnih lica u krugu od 70 kilometara od mesta ugradnje asfalta mogu da ispune traženi tehnički kapacitet. Takođe, naručilac je definišući kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta predvideo mogućnost raspolaganja asfaltne baze po osnovu vlasništva, ugovora o zakupu ili lizingu, čime se nesporno obezbeđuje potrebna konkurentnost", piše u odgovoru Gradske uprave.

 

Na pitanje da li asfaltna baza treba da poseduje upotrebnu dozvolu i da li je potrebno da je baza u prethodnom periodu imala kontinuitet u proizvodnji, tj. bila u fukciji, odgovoreno je da "asfaltna baza treba da poseduje upotrebnu dozvolu i da ima kontinuitet u proizvodnji u prethodne tri godine od dana objavljivanja javnog poziva. Naručilac će izmeniti konkursnu dokumentaciju i produžiće rok za podnošenje ponuda".  

 

Rekonstrukcija Suvoborske u okviru projekta "LIID"


Novac za rekonstrukciju Suvoborske ulice obezbeđen je u okviru projekta "LIID", koji se odnosi na unapređenje lokalne infrastrukture i insitucionalnog jačanja lokalnih samouprava.

 

Podsetimo, krajem prošle godine gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem, ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u visini od 2.139.000 evra za realizaciju projekata u Valjevu u okviru programa "LIID".

 

- Planirano je da uradimo kompletnu rekonstrukciju Suvoborske ulice, jedne od najvažnijih i najprometnijih ulica u našem gradu, koja je u jako lošem stanju i zahteva rekonstrukciju, tako da je sada na nama da što pre sprovedemo procedure i počnemo radove - kazao je u decembru 2023. godine gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 46 minuta

Ove godine bez Festivala duvan čvaraka u Valjevu

Ove godine "Festival duvan čvaraka" neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja, saopštio je Savet ove stalne gradske...  · 8 komentara

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 15 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...