Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
Ovčarska izložba u Pričeviću (foto: Dejan Davidović)
21.08.2024, 08:56

Otkazana Ovčarska izložba u Pričeviću

č: | fb:

Zbog zarazne bolesti "afrička kuga svinja", koja je zahvatila teritoriju Kolubarskog okruga, otkazana je Ovčarska izložba i takmičenje u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša koja je trebalo da bude održana 8. septembra u Pričeviću, saopštilo je Javno preduzeće Agrorazvoj.

 

Kako se navodi, odluka je doneta zbog nepovoljne epidemiološke situacije u borbi sa svinjskom kugom koja je zahvatila teritoriju Kolubarskog okruga i šire.

 

"Svesni smo koliko su ovakvi događaji važni za našu zajednicu i sa žaljenjem donosimo ovu odluku. Međutim, zdravlje i bezbednost naših učesnika i svih domaćinstava koja učestvuju, su nam na prvom mestu", piše u saopštenju.

 

Ovčarska izložba i takmičenje u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša, odloženo je do daljeg; organizator će javnost blagovremeno obavestiti o novom terminu održavanja manifestacije.

 

Odluka o otkazivanju Ovčarske izlože doneta je na osnovu mišljenja Veterinarskog specijalističkog institute Šabac, kao odgovor na zahtev JP Agrorazvoj za izdavanje dozvole za organizaciju izložbe u Pričeviću.

 

U mišljenju je, pored ostalog navedeno, da je naseljeno mesto Pričević proglašeno ugroženim područjem i da je rizik od širenja "afričke kuge svinja umereno visok s obzirom na to da se radi o mogućem pasivnom sekundarnom prenosu infekcije", te da bi "održavanje izložbe bilo kontraproduktivno za suzbijanje zarazne bolesti".  

 

"Sajam treba odložiti za oktobar, s obzirom na to da zaraza trenutno pokazuje trend smirivanja i može se očekivati znatno povoljnija epizootiološka situacija u oktobru", navedeno je u odgovoru, na zahtev za organizovanje Ovčarske izložbe u Pričeviću, uz napomenu da je krajem septembra potrebno ponovo proceniti rizik od održavanja manifestacije.

 

Podsetimo, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u junu je donela je rešenje o proglašenju nekoliko sela valjevskog kraja zaraženim područjem.

 

Prema pisanju portala patakonline, zarazna bolest "afrička kuga svinja" potvrđena je kod domaćih svinja u 17 gazdinstava, u valjevskim selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić, kao i na području Mionice u selima Brežđe i Paštrić.

 

Pored ovih sela, zaražena područja su i sva sela koja se nalaze u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta zaraze. Istovremeno, proglašene su i ugrožene teritorije u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta zaraze.

 

 

 

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 10 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 15 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...