Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
22.08.2024, 06:55

Divčibare pete po broju gostiju od 11 planinskih centara

č: | fb:

Na Divčibarama je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u junu boravilo 5.067gostiju, od toga 4.656 domaćih turista. U istom periodu zabeleženo je 20.729 noćenja, pretežno domaćih turista – 18.858.

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 11 planinskih centara (Zlatibor, Kopaonik, Tara, Mokra gora, Divčibare, Fruška gora, Zlatar, Rudnik, Stara planina, Goč i Golija), Dvčibare su i po broju gostiju i po broju noćenja na petom mestu. Najviše gostiju u junu bilo je na Zlatiboru (28.499), slede Fruška gora (10.028); Kopaonik (9.290), Tara (7.175)…

 

Pokošena trava, asfaltirani trotoari, postavljeni podzemni kontejneri, ali ih gosti malo koriste

 

Divčibare su ovogodišnju letnju sezonu dočekale zakorovljene, prepune prašine, smeća, ostataka rizle…, i sa raskopanim trotoarom u centralnoj Valjevskoj ulici, koja je i državni put, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

Korov na Divčibarama

Korov na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Pokošen korov

Pokošen korov (Foto: Kolubarske.rs)

 

Usledila je reakcija; vrlo brzo su ekipe JKP "Vidrak" pokosile zakorovljene površine uz trotoar Valjevske ulice, kao i centar Divčibara. Početkom avgusta asfaltiran je trotoar, koji je bio raskopan zbog radova na rekonstrukciji i proširenju primarne vodovodne mreže na Divčibarama koji su trajali više od godinu dana, a završeni su pre osam meseci. 

Korov i raskopani trotoari na Divčibarama

Korov i raskopani trotoari na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Asfaltiran trotoar i pokošen korov

Asfaltiran trotoar i pokošen korov (Foto: Kolubarske.rs)

 

Korov i raskopani trotoari na Divčibarama

Korov i raskopani trotoari na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Asfaltiran trotoar i pokošen korov

Asfaltiran trotoar i pokošen korov (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pre mesec dana na Divčibarama je postavljeno 13 podzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, čija je vrednost deset miliona dinara. Međutim, gosti, verovatno još uvek nenaviknuti, te kontejnere malo koriste.

Kontejner kod Maxi

Kontejner kod Maxi (Foto: Kolubarske.rs)

Prazan podzemni kontejner

Prazan podzemni kontejner (Foto: Kolubarske.rs)

Podzemni kontejner kod Maxi

Podzemni kontejner kod Maxi (Foto: Kolubarske.rs)

 

U nedelju je većina nadzemnih kontejnera na Divčibarama, naročito oni u centru, bila prepuna smeća, kao i prostor oko njih, dok su podzemni kontejneri bili prazni ili do pola puni.

 

Podzemni kontejneri kod marketa "Maxi" skoro prazni, dok je nadzemni, koji se nalazi samo nekoliko desetina metara od podzemnih, prepun. Slično je i sa podzemnim kontejnerima pored policijske stanice i u neposrednoj blizini crkve, pored dečjeg igrališta.

 

Nelegalni objekat odoleva, ali ne i nelegalni trgovci

 

Ugostiteljski objekat u centru Divčibara nelegalno izgrađen pre pet meseci, i to u samoj raskrsnici glavne ulice, odoleva raznim rešenjima grada Valjeva.

 

I pored toga što su u Gradskoj upravi još početkom marta ove godine, nakon što je građevinski inspektor bio u kontrolnom nadzoru i "zatekao da su radovi na izgradnji nastavljeni", najavili krivičnu prijavu zbog nelegalno izgrađenog objekta i njegovo uklanjanje, to se još uvek nije dogodilo. Objekat ne da nije uklonjen nego je "pojačan" baštom.

Nelegalan objekat na Divčibarama

Nelegalan objekat na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Istovremeno, inspekcija je "uklonila" seljaka iz okoline Valjeva koji je prodavao, na javnoj površini pored zelene pijace, šljive u gajbici, a komunalna milicija je "uklonila" trgovca koji je svoju robu izložio i prodavao na vozilu koje je bilo parkirano na javnoj površini, takođe u blizini pijace.

 

Prvi korak ka izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

 

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Divčibarama.

 

Kako piše "eKapija", u okviru ovog projekta plan je da se proširi postojeća kanalizaciona mreža za priključenje i odovođenje postojećih i budućih korisnika na kanalizacioni sistem, da se isprojektuje i izvede novo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uz maksimizaciju njegove efikasnosti i isplativosti, kao i da se uspostavi sistem monitoringa i praćenja parametara rada čitavog sistema.

 

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 51 minuta

Ove godine bez Festivala duvan čvaraka u Valjevu

Ove godine "Festival duvan čvaraka" neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja, saopštio je Savet ove stalne gradske...  · 8 komentara

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 15 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...