Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
Centar za socijalni rad (foto: Đorđe Đoković)
24.08.2024, 06:47

Dodatna materijalna podrška roditeljima

č: | fb:

Izmenama i dopunama Odluke o socijalnoj zaštiti u gradu Valjevu 2019. godine, u skladu sa Strategijom socijalne zaštite grada Valjeva za period 2018 -2022.godine, a u cilju obezbeđivanja dodatne materijalne podrške porodicama sa decom na lokalnom nivou, uvedeno je pravo na naknadu troškova užine za decu učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

 

Izmenom te Odluke u oktobru 2022. godine, krug dece koja mogu ostvariti pravo na naknadu troškova užine je proširen na druge osetljive kategorije i to na:

 

  • decu bez roditeljskog staranja,
  • decu koja su korisnici dodatka ili uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica i
  • decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja nisu ostvarila pravo na dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica a po mišljenju Interresorne komisije grada Valjeva im treba priznati pravo na naknadu troškova užine.

 

Ove godine, grad Valjevo kao jedna od lokalnih samouprava sa najvećim izdvajanjima za socijalnu zaštitu u Republici Srbijije omogućio da pravo na naknadu troškova užine ostvare i deca od petog do osmog razreda osnovne škole koja spadaju u neku od nabrojanih kategorija, što će pored drugih vidova finansijske podrške porodici sa decom koje obezbeđuju Republika Srbija i lokalna samouprava predstavljati značajnu pomoć roditeljima.

 

Pravo na naknadu troškova užine se ostvaruje u visini od 4 posto od prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu, prema poslednjem objavljenom podatku u trenutku podnošenja zahteva i priznaje se od dana podnošenja zahteva.

 

Zahtevi za ostvarivanje prava na naknadu troškova užine mogu se podnositi od 2. septembra 2024. godine u Centru za socijalni rad ''Kolubara'' Valjevo.

 

Uz zahtev je potrebno priložiti:

- potvrdu osnovne škole o statusu učenika,
- izvod iz MKR za dete/decu i ličnu kartu podnosioca zahteva - roditelja ili staratelja, kao i dokaze koje Centar ne može pribaviti iz svoje službene evidencije (rešenje o ostvarenom pravu na dečji dodatak, mišljenje Interresorne komisije).

 

Aktuelno

Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
Saopštenje Pre 16 sati 52 minuta

Vlast na Ubu je pala, naprednjaci to ignorišu!?

Vlast na Ubu je pala 7. septembra 2024. godine, jer se tada navršilo tri meseca od poslednje održane sednice Skupštine opštine Ub, navode u zajedničkom saopštenju za javnost opozicione odborničke...  · 1 komentar

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 46 minuta

Bez vode potrošači koji se snabdevaju sa Boričevca

Zbog radova na zameni zatvarača u Ulici kneza Miloša, u petak, 13.09.2024. godne, od 8 do 15 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači koji se snabdevaju vodom sa rezervoara Boričevac i...

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 50 minuta

Telo mladića izvučeno iz reke Gradac

Jutros je iz reke Gradac izvučeno telo dvadesetčetvorogodišnjeg mladića. Prema prvim nezvaničnim informacijama, radi se o utapanju, naložena je istraga i obdukacija.