Pogled sa vrha Jablanika (foto: Đorđe Đoković)
Pogled sa vrha Jablanika (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2024, 06:54

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno

č: | fb:

Gljivarsko društvo Valjevo pokrenulo je inicijativu da se zaštite Valjevske planine, koju će podneti Ministarstvu zaštite životne sredine i Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Pozvana su udruženja, posebno ekološka, da svojim potpisom podrže ovu inicijativu-predlog.

 

Kako se navodi, u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije predlaže se:

 

  1. Da se što pre donese uredba o zaštiti Povlena
  2. Da se započnu aktivnosti za zaštitu Jablanika i Medvednika, posebno imajuči u vidu uredbu o utvrđivanju Prostornog plana poseben namene sliva vodoakumulacije "Stubo-Rovni"
  3. Da se započnu aktivnosti na zaštiti Bobije
  4. Da se rekultiviše rudnik na Bobiji i reguliše deponija u skladu sa Zakonom o rudarstvu kao bi i to područje bilo pod zaštitom

 

Diplomirani ing. šumarstva Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo, naglašava da je zaštita Valjevskih planina posebno važna zbog toga jer se time ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.

 

"Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske i podrinjske planine su predviđene za zaštitu. S obzirom na to da je za Povlen urađena Studija zaštite, potrebno je samo doneti uredbu. Što se tiče Medvednika i Jablanika, na terenu je samo odrađen manji deo Medvednika, a smatramo da je potrebno što pre pristupiti zaštiti, posebno zbog akumulacije Stubo-Rovni, jer se radi o slivnom području. Bobija je zasigurno dragulj valjevsko-podrinjskih planina i veliki turistički potencijal i zaslužuje zaštitu, koja je i planirana Prostornim planom", navodi Dragić Tomić i dodaje:

 

"Ako bar malo izvršimo pritisak na nadležene smatram da ćemo uspeti, jer je sve u skladu sa propisima".

 

Gljivarsko društvo Valjevo poziva udruženja da podrže inicijativu jer je ona "ekološka priča u interesu svih nas, a posebno budućih generacija".

 

Inicijativa se može potpisati i kafiću FUNGI ART CAFÉ u Pop Likinoj ulici broj 8/1 (pasaž iza Erozije), ili se javiti porukom na Viber broj 064/8155224.

 

Aktuelno

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv 16.09.2024

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 34 komentara