Pogled sa vrha Jablanika (foto: Đorđe Đoković)
Pogled sa vrha Jablanika (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2024, 06:54

Zaštitimo valjevske planine dok ne bude kasno

č: | fb:

Gljivarsko društvo Valjevo pokrenulo je inicijativu da se zaštite Valjevske planine, koju će podneti Ministarstvu zaštite životne sredine i Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Pozvana su udruženja, posebno ekološka, da svojim potpisom podrže ovu inicijativu-predlog.

 

Kako se navodi, u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije predlaže se:

 

  1. Da se što pre donese uredba o zaštiti Povlena
  2. Da se započnu aktivnosti za zaštitu Jablanika i Medvednika, posebno imajuči u vidu uredbu o utvrđivanju Prostornog plana poseben namene sliva vodoakumulacije "Stubo-Rovni"
  3. Da se započnu aktivnosti na zaštiti Bobije
  4. Da se rekultiviše rudnik na Bobiji i reguliše deponija u skladu sa Zakonom o rudarstvu kao bi i to područje bilo pod zaštitom

 

Diplomirani ing. šumarstva Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo, naglašava da je zaštita Valjevskih planina posebno važna zbog toga jer se time ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.

 

"Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske i podrinjske planine su predviđene za zaštitu. S obzirom na to da je za Povlen urađena Studija zaštite, potrebno je samo doneti uredbu. Što se tiče Medvednika i Jablanika, na terenu je samo odrađen manji deo Medvednika, a smatramo da je potrebno što pre pristupiti zaštiti, posebno zbog akumulacije Stubo-Rovni, jer se radi o slivnom području. Bobija je zasigurno dragulj valjevsko-podrinjskih planina i veliki turistički potencijal i zaslužuje zaštitu, koja je i planirana Prostornim planom", navodi Dragić Tomić i dodaje:

 

"Ako bar malo izvršimo pritisak na nadležene smatram da ćemo uspeti, jer je sve u skladu sa propisima".

 

Gljivarsko društvo Valjevo poziva udruženja da podrže inicijativu jer je ona "ekološka priča u interesu svih nas, a posebno budućih generacija".

 

Inicijativa se može potpisati i kafiću FUNGI ART CAFÉ u Pop Likinoj ulici broj 8/1 (pasaž iza Erozije), ili se javiti porukom na Viber broj 064/8155224.

 

Aktuelno

Ulica vladike Nikolaja (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 19 minuta

Privremeno ukidanje autobuskog stajališta "Đezba"

Zbog zatvaranja jedne kolovozne trake u Ulici vladike Nikolaja i preusmeravanja saobraćaja u jednu saobraćajnu traku, autobusko stajalište "Đezba" neće moći da se koristi dok traju radovu na...

 (foto: )
Krajem avgusta Pre 4 sati 40 minuta

Rođena prva beba iz doniranih spermatozoida

Krajem avgusta rođena je prva beba iz doniranih spermatozoida nastala u laboratoriji valjevskog Zdravstvenog centra, a "singl" majka iz Šapca je donela na svet zdravog dečaka. Do kraja godine...

Ubski trg (foto: Dragana Nedeljković)
Saopštenje Pre 21 sati 38 minuta

Vlast na Ubu je pala, naprednjaci to ignorišu!?

Vlast na Ubu je pala 7. septembra 2024. godine, jer se tada navršilo tri meseca od poslednje održane sednice Skupštine opštine Ub, navode u zajedničkom saopštenju za javnost opozicione odborničke...  · 5 komentara