Nema sadnica (avgust 2024.) (foto: Kolubarske.rs)
Nema sadnica (avgust 2024.) (foto: Kolubarske.rs)
30.08.2024, 06:54

"Stanje sadnica" posađenih pre skoro tri godine je da sadnica više nema

č: | fb:

Sadnica posađenih pre skoro tri godine u Ulici Mirka Obradovića nema više ni u tragovima; malo ih je ostalo i u Naselju Oslobodioci Valjeva, dok se na Pećini primilo tek desetak. 

 

Umesto da "promenada uz reku Kolubaru bude oplemenjena velikim brojem različitih vrsta sadnica duž cele ulice Mirka Obradovića", kako je to najavljeno iz Gradske uprave pre skoro tri godine kada je počela akcija "pošumljavanja", promenada uz Kolubaru je bez drveća jer su se sadnice osušile ili, bolje rečeno, nisu se primile te su uklonjne.

Sadnice u Ulici Mirka Obradovića (oktobar 2022.)

Sadnice u Ulici Mirka Obradovića (oktobar 2022.) (Foto: Kolubarske.rs)

Nema sadnica (jul 2024.)

Nema sadnica (jul 2024.) (Foto: Kolubarske.rs)

Ni nakon skoro dve godine nije utvrđeno zbog čega su se sadnice osušile, kolika je šteta, niti ko je odgovoran

 

Početkom novembra 2022. godine na sajtu gradonačelnika Valjeva "Lepa reč" objavljeno je da, "po nalogu Ministarstva zaštite životne sredine, nadležne službe Gradske uprave Valjevo ispituju okolnosti koje su nastale nakon godinu dana od pošumljavanja 400 sadnica na teritoriji grada Valjeva. Za sada je utvrđeno da je određeni broj sadnica i ankera polomljen i uništen, i da je neophodno pristupiti sanaciji, odnosno ponovnom ankerisanju sadnica".

 

Takođe je saopšteno da je "planirano da se do kraja 2022. godine urade agrotehničke mere odnosno prihrana, suzbijanje korova i navodnjavanje svih posađenih sadnica na svim pošumljenim lokacijama – park Pećina, Naselje Oslobodioci Valjeva i Ulica Mirka Obradovića. Iako je primećen određeni broj osušenih sadnica, trenutno se ne može utvrditi njihov tačan broj, jer je nastupio period mirovanja vegetacije. Plan je da se na proleće 2023. godine, kada počne vegetacija, utvrdi tačan broj suvih stabala i preduzmu odgovarajuće mere".

 

Međutim, prema raspoloživim informacijama, nadležne službe Gradske uprave još uvek nisu utvrdile tačan broj osušenih sadnica, nisu utvrđene okolnosti "koje su nastale nakon godinu dana od pošumljavanja 400 sadnica na teritoriji grada", niti je utvrđena odgovornost. Jedino se pouzdano zna da se 150 sadnica vrlo brzo nakon sadnje osušilo. 

 

Kolubarske.rs su u oktobru 2022. godine pisale o tome da niko ne želi da prihvati odgovornost, niti hoće da utvrdi razloge zbog čega se osušilo, ili bolje rečeno nije primilo, preko 150 sadnica posađenih u Ulici Mirka Obradovića, Naselju Oslobodioci Valjeva i u Parku Pećina. 

Osušene sadnice u Naselju Oslobodioci Valjeva

Osušene sadnice u Naselju Oslobodioci Valjeva (Foto: Kolubarske.rs)

Jedno drvo u Naselju Oslobodioci Valjeva (jul 2024.)

Jedno drvo u Naselju Oslobodioci Valjeva (jul 2024.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, pre tri godine 400 sadnica autohtonih vrsta, kao što su breza, hrast, cer, klen, hrast kitnjak, hrast lužnjak, grab, jasen, nabavljeno je u okviru "projekta pošumljavanja", koji su finansirali Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo. Vrednost sadnica je 3,3 miliona dinara sa PDV-om, a nabavljene su preko javne nabavke iz rasadnika "Green In" iz Rumenke.

 

Na sajtu grada Valjeva je objavljeno da je "cilj projekta da se realizuje ozelenjavanje određenih zelenih površina u gradu koje će nam pomoći u smanjenju aerozagađenja".

Aktuelno

 (foto: )
Krajem avgusta Pre 1 dan 4 sati

Rođena prva beba iz doniranih spermatozoida

Krajem avgusta rođena je prva beba iz doniranih spermatozoida nastala u laboratoriji valjevskog Zdravstvenog centra, a "singl" majka iz Šapca je donela na svet zdravog dečaka. Do kraja godine...