Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
30.08.2024, 09:10

Da li Valjevo želi 859 407 507 evra?

č: | fb:

Povodom nedavno održane javne rasprave o Akcionom planu za održivu energiju i klimu - SECAP Valjevo, u okviru projekta EU4 Energetska tranzicija, koju je organuzovao grad Valjevo, saopštenjem za javnst oglasila se koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" - sVAnuće.

 

Saopštenje prenosimo u celosti.

 

U utorak, 27. avgusta, u velikoj sali Skupštine grada održana je, kako lakonski piše na stranici Valjevo.rs, "Javna rasprava o akcionim planovima za održivu klimu i energiju". Sama za sebe ova suvoparna informacija ne otkriva mnogo i ne čudi što se veoma mali broj zainteresovanih odlučio da klikne na ovaj link i  otkrije da on vodi do veoma obimnog plana koji u narednim godinama treba da ispuni viziju svojih tvoraca:

 

Postajemo sinonim za zdravu životnu sredinu kroz čiste reke i bogate zelene površine. Koristeći koncept pametnog grada i visoku digitalizaciju, tehnološki napredujemo ka održivom razvoju, integrišući inovativne tehnologije i zelenu ekologiju kako bismo stvorili grad budućnosti do 2050. godine.

 

Osim dva člana ekspertskog tima za Srbiju i predstavnika radne grupe našeg grada, javnoj raspravi prisustvovalo je, čini nam se, svega nekoliko građana Valjeva. Bila su tu i dva odbornika, oba iz koalicije "sVAnuće".

 

Na samoj "raspravi" predstavnici sVAnuća zamerili su to što je do ovog trenutka tema od strateškog značaja za doslovno sve građane Valjeva držana daleko od očiju javnosti, utoliko pre što i praktično svi predstavljeni akcioni planovi insistiraju na uključivanju svih kapaciteta lokalne zajednice. Primera radi, predviđen je iznos od 28 hiljada evra za edukaciju o uštedi energije u školama i zajednicama.

 

Da li će i ovaj strateški dokument u šakama Gradske uprave grada Valjeva i partijskog komiteta, koji usmerava njen rad, doživeti sudbinu Plana razvoja grada koji nije usvojen do propisanog roka 1. januara 2021.godine? Ili, još gore, sudbinu Plana kvaliteta vazduha čija primena je trebalo da počne 1. januara 2022, a još uvek nijeni stigao do odbornika?

 

Akcioni plan SEKAP otvara mogućnost da Valjevo do 2030. godine iz raznih izvora ostvari nemerljivo korisne poduhvate čija je vrednost gotovo 860 miliona evra. Izračunajte koliko je to godišnjih budžeta našeg grada.

 

Koalicija sVAnuće, čiji program se u mnogo tačaka podudara sa akcionim planovima SEKAP-a, zahteva da o njima javnost, posebno stručna javnost, našeg grada bude što pre i što detaljnije obaveštena. Ali,  ako rasprave o životnim temama, ponekad i doslovno temama opstanka Valjeva, i ubuduće budu presuđivane "sa najvišeg mesta", kao u slučaju dugogodišnje aktivnosti firme Eurolitijum, onda nam nikakvi planovi neće biti ni potrebni…

 

Neki pametniji od nas već će naći način da upotrebe ponuđenih 860 miliona evra, zar ne?

Aktuelno

 (foto: )
Krajem avgusta Pre 1 dan 4 sati

Rođena prva beba iz doniranih spermatozoida

Krajem avgusta rođena je prva beba iz doniranih spermatozoida nastala u laboratoriji valjevskog Zdravstvenog centra, a "singl" majka iz Šapca je donela na svet zdravog dečaka. Do kraja godine...