Zagađen vazduh u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
04.09.2024, 06:53

Valjevo će konačno dobiti Plan kvaliteta vazduha

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog Plana kvaliteta vazduha za period 2024. do 2027. godine. Izrada tog dokumenta i dobijanje saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine trajala je tri godine, otuda je prvobitni predlog Plana kvaliteta vazduha za period od 2022. do 2027. godine, "skraćen" za dve godine.

 

Saglasnost na predloženi Plan kvaliteta vazduha, Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je u maju ove godine, a pre toga Gradu je upućeno nekoliko komentara i sugestija koje je trebalo uvažiti i uneti u Plan. Naime, Gradska uprava Valjeva obratila se Ministarstvu u julu prošle godine za pribavljanje saglasnosti na predlog Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period 2022. do 2027. godine. Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju Ministarstvo je krajem 2023. dostavilo nekoliko sugestija, upućujući Grad da dokument koriguje, što je učinjeno početkom 2024. godine.

 

Međutim, pošto dokument nije u svim delovima korigovan u skladu sa zahtevima Ministarstva, usledila je još jedna korekcija. Jedna od sugestija je bila logična, s obzirom na to da je 2022. prošla, da Plan bude naslovljen "Plan kvaliteta vazduha za grad Valjevo za period od 2024. do 2027. godine".

 

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: www.valjevo.rs)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je na sednici Gradskog veća rekao da je jako važno što je ovaj Plan došao do usvajanja, iako je proces potrajao.

 

"Mi nismo sedeli skrštenih ruku, dok se Plan pripremao i Grad je radio na tome da problem sa aerozagađenjem smanjimo. U proteklom periodu smo uradili velike stvari, a velike stvari nas očekuju i u narednom periodu. Najpre smo zamenili energent u Toplani, proširili toplovodnu mrežu i priključili neke javne objekte. Valjevo je grad koji je dobio ubedljivo najviše novca u Srbiji za subvencionisanje zamene kotlova na ekološki prihvatljiv energent i subvencije koje se odnose na energetsku efikasnost koja se takođe odnosi na zamenu kotlova i korišćenje toplotnih pumpi i solarnih panela, kao i zamenu termičkog omotača o stolarije. Mnogo prijavljenih građana ukazuje da je visoka svest o potrebi promene energenta", rekao je gradonačelnik.

 

Prema njegovim rečima kruna svega je dovođenje gasa do Valjeva, stigao je do Privredne zone, a druga faza je linija gasovoda od Privredne zone do "Gorenja" i "Krušika", kao jednog od najvećih zagađivača.

 

"Sledi gasifikacija grada, jer nam to mnogo znači, s obzirom na to da Toplana nije pokrila ceo grad. Važno nam je da dođemo do svake kuće, kako bi što više građana prešlo na daljinski sistem grejanja, koji je ekološki prihvatljiv i kako bi smanjili aerozagađenje u zimskom periodu. Doneli smo odluke o besplatnim priključcima i podstanicama na Toplanu",  rekao je gradonačelnik Gojković.

 

Donošenje Plana kvaliteta vazduha je zakonska obaveza lokalnih samouprava. U Zakonu o zaštiti vazduha piše da "u zonama i aglomeracijama u kojima je vazduh treće kategorije, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju, odnosno kada je ugrožen kapacitet životne sredine ili postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru, nadležni organ dužan je da donese Plan kvaliteta vazduha sa ciljem da se postignu odgovarajuće granične vrednosti ili ciljne vrednosti".

 

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 18 sati 27 minuta

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 41 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...