NSZ - Filijala Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
NSZ - Filijala Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
06.09.2024, 10:11

Raspisan javni poziv za samozapošljavanje i stručnu praksu

č: | fb:

Grad Valjevo je raspisao javne pozive za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2024. godini i za realizaciju programa stručna praksa. Mere za nezaposlene biće realizovane u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala Valjevo, a u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Valjeva.

 

Javni poziv je otvoren do 20.09.2024. godine

 

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, sa pribivalištem na teritoriji Valjeva i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se za ukupno 50 lica u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara.

 

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti. Pre uključivanja u program, Nacionalna služba proverava ispunjenost zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice.

 

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:

  • prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo;
  • završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije;
  • izmirilo ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, ukoliko iste redovno izmiruje i
  • u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

 

Program stručne prakse u 2024 godini

 

Program stručne prakse namenjen je nezaposlenim licima koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koja su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog/stručnog ispita, a radi  sticanja uslova za polaganje pripravničkog/stručnog ispita, u skladu sa zakonom ili opštim aktom poslodavca, bez zasnivanja radnog odnosa. Lica treba da su sa evidencije Nacionalne službe – Filijala Valjevo, sa pribivalištem na teritoriji grada Valjeva.

 

Program stručne prakse traje u skladu sa zakonom, a najduže 12 meseci, odnosno u skladu sa aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova kod poslodavca, i to:

  • do 6 meseci za pripravnike sa srednjim obrazovanjem,
  • do 12 meseci za pripravnike sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem (najmanje 240 bodova).

 

Tokom trajanja programa stručne prakse Nacionalna služba za zapošljavanje angažovanim licima isplaćuje novčanu pomoć u mesečnom iznosu od: 22.000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem; 27.000,00 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.

 

Informacije o programu stručne prakse, kao i o delatnostima koje ne mogu biti subvencionisane mogu se dobiti u Filijali Nacionalne službe Valjevo na telefone: 295-627 i 295-632.

 

 

Aktuelno

Vatrogasci (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nezvanično Pre 2 sati 57 minuta

Starica stradala u požaru u selu Dračić kod Valjeva

U selu Dračić, kod Valjeva, sinoć je u požaru nastradala M.I. (87) iz tog sela, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Požar je prijavljen oko 19 časova, gorela je manja pomoćna kuća u kojoj je živela...

Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
In memoriam Pre 15 sati 36 minuta

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu...  · 2 komentara