Kanta za smeće u obliku delfina u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
Kanta za smeće u obliku delfina u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
09.09.2024, 06:44

Posude za smeće u obliku žabe i delfina plaćene 1,2 miliona dinara

č: | fb:

Deset plastičnih posuda za smeće u obliku žabe i delfina, koje su postavljene u SRC Petnica, koštale su 1.188.660 dinara, što znači da je jedna, u proseku, plaćena 118.866 dinara ili oko 1.000 evra.

 

Odluku da se kupe "zelene žabice i plavi delfinčići" doneo je Željko Ostojić, direktor UFK "Valis", ali nam nije poznato zašto je izabrao da za novac građana Valjeva kupi papreno skupe plastične posude za otpatke?

 

Nakon što je direktor UFK Valis odlučio da "ulepša" petničke bazene plastičnim kantama za smeće u obliku žabe i delfina, Ustanova je uputila na tri adrese zahtev za dostavljanje ponuda, s obzirom na to da je u pitanju javna nabavka ispod praga.

 

Kako je navedeno u odgovoru Kolubarskim.rs, po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, ponude su dostavile tri firme: beogradske "Eco Signal" i "Urban Solutions" i novosadska "Gradatin Tim", koja je bila najpovoljnija - 1.188.660 dinara sa PDV-om. Prema toj ponudi, pet posuda za smeće u obliku žabe košta 549.300 dinara, dok pet posuda u obliku delfina košta 639.360 dinara.

 

Sajt firme Gradatin Tim, Novi Sad

Sajt firme Gradatin Tim, Novi Sad (Foto: skrinšot Gradatin, Srbija)

Na sajtu novosadske firme "Gradatin Tim", u ponudi je, pored ostale opreme za prikupljanje i odlaganje otpada, "koš za smeće delfin, medved i žaba"; u opisu je naznačeno "atrakcija za decu, istovremeno ima funkciju koša za smeće..., proizveden od visoko otporne plastike..., unutar svakog koša je uložak od pocinkovanog čelika".

Koš u obliku delfina - sajt Gradeko

Koš u obliku delfina - sajt Gradeko (Foto: skrinšot Gradeko, Hrvatska)

 

Koš u obliku žabe - sajt Gradeko

Koš u obliku žabe - sajt Gradeko (Foto: skrinšot Gradeko)

 

Na sajtu zagrebačke firme "Gradeko" d.o.o, uz identične fotografije i opis "koševa za smeće" u obliku delfina, žaba i medveda, navedene su i cene, pa tako zelena plastična žaba za smeće u Hrvatskoj košta oko 734 evra, dok plavi delfin košta oko 796 evra, što znači da je deset tih koševa za smeće jeftinije za 2.500 evra od deset identičnih posuda (koševa) za smeće koje je Valis kupio od novosadske firme "Gradatin Tim". Recimo i to da su posude za smeće nabavljene u decembru prošle godine. 

Kanta ta smeće u obliku žabe u Petnici

Kanta ta smeće u obliku žabe u Petnici (Foto: Kolubarske.rs)

 

Jukići vlasnici i srpske i hrvatske firme?

 

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), novosadska firma "Gradatin Tim" d.o.o. osnovana je 2015. godine; vlasnici su Tomislav Jukić iz Hrvatske (60 posto) i Stefan Milanović iz Srbije (40 posto), koji je i direktor firme.

APR Srbija

APR Srbija (Foto: skrinšot APR )

 

Prema podacima Registra stvarnih vlasnika pravnih subjekata osnovanih u Hrvatskoj, osnivač i jedini član zagrebačke firme "Gradeko" d.o.o. je Tomislav Jukić, a direktor je Josip Jukić.

Registar hrvatskih firmi

Registar hrvatskih firmi (Foto: skrinšot fina.hr)

 

S obzirom na to da je većinski vlasnik firme u Srbiji, istovremeno i jedini vlasnik firme u Hrvatskoj, u istoj delatnosti, logično je pitanje zbog čega su isti proizvodi toliko skuplji u Srbiji? 

 

Zašto direktor Valisa nije kupio, recimo, "sm(j)eška"?

 

Zbog čega direktor Valisa Željko Ostojić, kada je već odlučio da "ulepša" petničke bazene novim i drugačijim kantama za smeće, nije kupio neke jeftinije, skromnije, a ne da se bahati sa koševima za smeće koji koštaju 1,2 miliona dinara?

 

Recimo, mogao je, ili trebalo je, ako je već poželeo kante za smeće neobičnog oblika, da kupi "sm(j)eška" koji, doduše bez uloška od pocinkovanog čelika ali sa istom funkcijom, košta oko 125 evra komad ili 14.500 dinara, što znači da bi deset koševa "sm(j)eško" koštalo 1.250 evra ili približno ceni za jedan koš u obliku delfina?

Koš za smeće Smjesko - sajt Gradeko, Zagreb

Koš za smeće Smjesko - sajt Gradeko, Zagreb (Foto: skrinšot Gradeko, Hrvatska)

 

Partner ili partneri UFK Valis  u ovom poslu, firma iz Srbije ili Hrvatske, u ponudi ima i koš za smeće smješko ili smeško. I to u više boja! 

Aktuelno

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv Pre 12 sati 33 minuta

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 20 komentara