Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
11.09.2024, 06:57

Na valjevsku "privremenu" deponiju, koja nema dozvolu, smeće dovoze Mionica i Ljig, a nedavno i Arilje

č: | fb:

Deponija komunalnog otpada, koja je u vlasništvu grada Valjeva, a poverena na upravljanje JKP "Vidrak", nema dozvolu Ministarstva zaštite životne sredine za odlaganje otpada, potvrđeno je Kolubarskim.rs u JKP "Vidrak".

 

Kako se navodi u pisanom odgovoru, "nesanitarna deponija u Valjevu ne poseduje dozvolu za odlaganje otpada jer je otvorena kao privremena deponija 1991. godine".

 

Na valjevsku deponiju, koja nema dozvolu i koja je "privremena" već 33 godine, ne odlaže se samo smeće Valjeva, nego već godinama smeće deponuju opštine Mionica i Ljig, a pre neki dan je doveženo i istovareno iz Arilja.

 

Nezvanično smo saznali da je poslednjih dana avgusta na valjevsku deponoju doveženo i smeće iz Arilja jer su užičku deponiju "Duboko" blokirali žitelji okolnih sela nedozvoljavajući da druge opštine i gradovi dovoze smeće na njihovu deponiju, ali je to smeće spremno prihvatila valjevska "privremena" deponija.

 

Direktor JKP "Vidrak" Dragutin Kuzmanović je, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li je tačno da i Arilje svoj otpad dovozi u Valjevo, naveo da je JKP "Zelen" iz Arilja "do dana 6.09. deponovalo smeće u količini od 90 kubnih metara", a da je za tu uslugu valjevski "Vidrak" ispostavio račun koji iznosi 34.500 dinara.

 

U odgovoru, koji nam je dostavljen 9.09, nije navedeno da li je JKP "Zelen" deponovalo smeće i nakon 6.09. i da li će, niti je navedeno ko je dao "zeleno svetlo" i na osnovu čega da komunalno preduzeće iz Arilja doveze i deponuje smeće na Valjevsku deponiju.

 

Zašto Mionica i Ljig dovoze svoje smeće u Valjevo?

 

Uprkos tome što je valjevska deponija "privremena", što nema dozvolu za odlaganje otpada, što građanima Valjeva decenijama pravi probleme i predstavlja ekološku "bombu", a i nalazi se tik uz Kolubaru, JKP "Vidrak" je potpisao čvrste ugovrne obaveze, i to na neodređeno vreme, sa komunalnim preduzećima iz Mionice i Ljiga.

 

U ugovoru piše da se valjevsko komunalno preduzeće "obavezuje da deponovanje smeća izvede po zahtevima i planovima tih lokalnoh samouprava"; drugim rečima bez ograničenja, koliko god i kad god Mioničani i Ljižani dovezu svoj otpad biće istovaren na valjevsku deponiju.

Gradska deponija

Gradska deponija (Foto: Đorđe Đoković)

 

U ugovoru koji je početkom januara 2015. godine sa komunalnim preduzećem iz Mionice potpisao tadašnji direktor JKP "Vidrak" Đorđe Milanović, danas zamenik gradonačelnika Valjeva, navedeno je da se "cena usluga deponovanja smeća utvrđuje na bazi važećih cena formiranih po Odluci grada Valjeva po metru kubnom i iznosi 306 dinara sa PDV-om". Danas, devet godina kasnije, Mionica tu uslugu plaća 350 dinara po metru kubnom.

 

Ugovor o pružanju usluga iznošenja i deponovanja smeća sa JKP "Komunalac" iz Ljiga u februaru 2022. godine potpisala je tadašnja direktorka JKP "Vidrak" Ksenija Badem. U ugovoru nije precizirana cena usluge, navedneo je da se "utvrđuje na bazi važećih cena formiranih po Odluci grada Valjeva, a korisnik će usluge plaćati na osnovu potpisanih radnih naloga o izvršenim uslugama".

 

U odgovoru Kolubarskim.rs, navedeno je da se "deponovanja smeća naplaćuje po važećem cenovniku JKP "Vidrak" iz aprila 2022. godine i trenutna cena iznosi 350 dinara po metru kubnom".

 

I pored tako niske cene, Mionica i Ljig ne izmiruju svoje obaveze te duguju Vidrku za uslugu deponovanja smeća. Prema odgovoru direktora Kuzmanovića, JKP "Komunalac" iz Ljiga duguje 4.718.792, dok "Čistoća" iz Mionice duguje 728.085 dinara.     

 

Treba reći, da je deponiju, koja je pre 33 godine "privremeno" formirana na obodu Valjeva, grad odavno zaobišao tako da se ona danas nalazi u gradskoj zoni koju okružuju stambeni i poslovni objekti i ugrožava živote velikog broja ljudi. 

Deponija

Deponija

Aktuelno

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv Pre 18 sati 2 minuta

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 26 komentara