Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2024, 06:50

Vode ima dovoljno i dobrog je kvaliteta

č: | fb:

"Vodovod" Valjevo nije razmatrao uvođenje restrikcija u vodosnabdevanju zahvaljujući dovoljnim količinama sirove vode na izvorištima i vodozahvatu, i pogonskoj spremnosti postrojenja za preradu vode Pećina, uprkos tome što je presahlo glavno vrelo reke Gradac, jednog od dva najvažnija izvorišta vode za piće za grad Valjevo, i uprkos nezapamćenoj suši, koja je pogodila Srbiju, piše današnji "Napred".

 

- Najvažnija poruka Valjevcima jeste da piju najkvalitetniju vodu i da vode ima dovoljno. Iako je potrošnja vode u vrelim danima bila veća nego obično, na nekim lokacijama i enormno velika, nijedna visinska zona nije bila ugrožena i svi potrošači, koje pokriva mreža "Vodovoda Valjevo" i postrojenja za preradu vode "Pećina", imaju vodu - kaže Ivan Filipović, direktor valjevskog Vodovoda.

 

Dodaje da je ista situacija i sa vodovodnim sistemima koji se vodom za piće snabdevaju sa postrojenja Divčibare i Valjevska Kamenica i iz seoskog vodovoda Prskavac, dok jedino na području seoskih vodovoda Kukalj i Žabari dolazi do otežanog snabdevanja tokom leta.

 

Na pitanje kakvo je stanje na glavnim izvorištima - Pakljama i reci Gradac, Filipović odgovara da su se, uprkos istorijski nepovoljnoj hidrološkoj situaciji, ona pokazala kao izuzetno pouzdani i kvalitetni izvori za vodosnabdevanje, utoliko pre ako se imaju u vidu, na primer, presušena reka Ibar u okolini Novog Pazara i problemi sa kvalitetom vode i raspoloživim količinama u poznatim akumulacijama i sistemima širom Srbije.

Ivan Filipović

Ivan Filipović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Govoreći o gubicima vode u mreži, Filipović kaže da je taj problem uvek važan, ne samo u toku leta, jer za preduzeće predstavlja gubitak prihoda.

 

- "Vodovod Valjevo" upravlja sa više od 600 kilometara vodovodne mreže u tri vodovodna sistema koji imaju postrojenja za preradu vode za piće, kao i sa tri vodovodna seoska sistema koji su javna svojina grada Valjeva. U zavisnosti od sredstava koja su namenski u budžetu opredeljena, kao i od raspoloživih sopstvenih finansijskih mogućnosti, mi realizujemo rekonstrukcije postojeće mreže ili izgradnju nove. U prethodne dve godine realizovan je, Grad je finansirao, projekat planske zamene vodomera, što je imalo direktan uticaj na smanjenje procenta neoprihodovane vode – objašnjava Filipović.

 

Prema pisanju Napreda, nije razmatrano uvođenje bilo kakvih vanrednih mera na području vodovodnog sistema koji se napaja sa postrojenja "Pećina" jer nije bilo potrebe, imajući u vidu da su proizvodne mogućnosti na nivou prethodnih godina kada se iz ovog postrojenja isporučivalo između 10,5 i 11 miliona kubnih metara vode za piće godišnje.

 

- U uslovima suše neke mere bi svakako trebalo da se sprovedu na području seoskog vodovoda Kukalj, kao i u selima koja se ne snabdevaju sa vodovodne mreže, a nalaze se na teritoriji Valjeva, kao što su Poćuta, Brezovice, Prijezdić, Zarube, Oglađenovac i druga - navodi Filipović.

 

Na pitanje ima li ideja da se konačno na neki način iskoristi i voda iz akumulacije Stubo-Rovni ako bude neophodno, ako suša potraje, direktor Ivan Filipović odgovara da mu nisu poznate ideje u vezi sa iskorišćenjem niti status vode u akumulaciji. To je pitanje za Republičku direkciju za vode, upućuje on.

 

Filipović građanima preporučuje da vodu za piće koriste samo za zadovoljenje sopstvenih potreba.

 

- Važno je i da prate stanje svoje unutrašnje vodovodne mreže, da voda za piće ne može da se koristi za zalivanje plantaža, poljoprivrednih zasada ili održavanje zelenih površina - zaključuje u izjavi za Napred Ivan Filipović, direktor "Vodovoda Valjevo".

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 30 minuta

Ove godine bez Festivala duvan čvaraka u Valjevu

Ove godine "Festival duvan čvaraka" neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja, saopštio je Savet ove stalne gradske...

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 1 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 7 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...