Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
12.09.2024, 06:50

Vode ima dovoljno i dobrog je kvaliteta

č: | fb:

"Vodovod" Valjevo nije razmatrao uvođenje restrikcija u vodosnabdevanju zahvaljujući dovoljnim količinama sirove vode na izvorištima i vodozahvatu, i pogonskoj spremnosti postrojenja za preradu vode Pećina, uprkos tome što je presahlo glavno vrelo reke Gradac, jednog od dva najvažnija izvorišta vode za piće za grad Valjevo, i uprkos nezapamćenoj suši, koja je pogodila Srbiju, piše današnji "Napred".

 

- Najvažnija poruka Valjevcima jeste da piju najkvalitetniju vodu i da vode ima dovoljno. Iako je potrošnja vode u vrelim danima bila veća nego obično, na nekim lokacijama i enormno velika, nijedna visinska zona nije bila ugrožena i svi potrošači, koje pokriva mreža "Vodovoda Valjevo" i postrojenja za preradu vode "Pećina", imaju vodu - kaže Ivan Filipović, direktor valjevskog Vodovoda.

 

Dodaje da je ista situacija i sa vodovodnim sistemima koji se vodom za piće snabdevaju sa postrojenja Divčibare i Valjevska Kamenica i iz seoskog vodovoda Prskavac, dok jedino na području seoskih vodovoda Kukalj i Žabari dolazi do otežanog snabdevanja tokom leta.

 

Na pitanje kakvo je stanje na glavnim izvorištima - Pakljama i reci Gradac, Filipović odgovara da su se, uprkos istorijski nepovoljnoj hidrološkoj situaciji, ona pokazala kao izuzetno pouzdani i kvalitetni izvori za vodosnabdevanje, utoliko pre ako se imaju u vidu, na primer, presušena reka Ibar u okolini Novog Pazara i problemi sa kvalitetom vode i raspoloživim količinama u poznatim akumulacijama i sistemima širom Srbije.

Ivan Filipović

Ivan Filipović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Govoreći o gubicima vode u mreži, Filipović kaže da je taj problem uvek važan, ne samo u toku leta, jer za preduzeće predstavlja gubitak prihoda.

 

- "Vodovod Valjevo" upravlja sa više od 600 kilometara vodovodne mreže u tri vodovodna sistema koji imaju postrojenja za preradu vode za piće, kao i sa tri vodovodna seoska sistema koji su javna svojina grada Valjeva. U zavisnosti od sredstava koja su namenski u budžetu opredeljena, kao i od raspoloživih sopstvenih finansijskih mogućnosti, mi realizujemo rekonstrukcije postojeće mreže ili izgradnju nove. U prethodne dve godine realizovan je, Grad je finansirao, projekat planske zamene vodomera, što je imalo direktan uticaj na smanjenje procenta neoprihodovane vode – objašnjava Filipović.

 

Prema pisanju Napreda, nije razmatrano uvođenje bilo kakvih vanrednih mera na području vodovodnog sistema koji se napaja sa postrojenja "Pećina" jer nije bilo potrebe, imajući u vidu da su proizvodne mogućnosti na nivou prethodnih godina kada se iz ovog postrojenja isporučivalo između 10,5 i 11 miliona kubnih metara vode za piće godišnje.

 

- U uslovima suše neke mere bi svakako trebalo da se sprovedu na području seoskog vodovoda Kukalj, kao i u selima koja se ne snabdevaju sa vodovodne mreže, a nalaze se na teritoriji Valjeva, kao što su Poćuta, Brezovice, Prijezdić, Zarube, Oglađenovac i druga - navodi Filipović.

 

Na pitanje ima li ideja da se konačno na neki način iskoristi i voda iz akumulacije Stubo-Rovni ako bude neophodno, ako suša potraje, direktor Ivan Filipović odgovara da mu nisu poznate ideje u vezi sa iskorišćenjem niti status vode u akumulaciji. To je pitanje za Republičku direkciju za vode, upućuje on.

 

Filipović građanima preporučuje da vodu za piće koriste samo za zadovoljenje sopstvenih potreba.

 

- Važno je i da prate stanje svoje unutrašnje vodovodne mreže, da voda za piće ne može da se koristi za zalivanje plantaža, poljoprivrednih zasada ili održavanje zelenih površina - zaključuje u izjavi za Napred Ivan Filipović, direktor "Vodovoda Valjevo".

Aktuelno

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv Pre 1 dan 2 sati

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 34 komentara