Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.09.2024, 06:56

U štrajku i valjevski prosvetari – u ponedeljak nema nastave i protest

č: | fb:

Reprezentativni sindikati prosvetnih radnika Srbije najavili su jednodnevnu obustavu rada u ponedeljak 16. septembra. Povećanje plata i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti ključan je zahtev prosvetnih radnika, uz izmene Krivičnog zakonika, kojima bi se pooštrile kazne za napade na nastavnike u školama.

 

Prema najavi sindikata, u ponedeljak neće biti nastave u školama, a osim obustave rada, valjevski prosvetari će izaći i na protestni skup koji su zakazali u 12 časova na Gradskom trgu odakle će prošetati do Školske uprave Valjevo.

 

Odluku o stupanju u jednodnevni štrajk doneli su Unija sindikata prosvetnih randika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika za Kolubarski okrug Vesne Andrić je rekla da u Valjevu deluju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, i oba sindikata najavila su obustavu rada, tako da u ponedeljak u valjevskim školama neće biti nastave.

 

"Sva četiri sindikata prosvete su već odavno u pregovorima sa Ministarstvom prosvete i Vladom. Pre godinu dana u oktobru potpisali smo jedan protokol koji nije realizovan ni do danas. Naši zahtevi se ne odnose samo na povećanje plate, odnose se i na bezbednost učenika i na izmenu Krivičnog zakonika, čime ne samo da prosvetni radnici dobijaju bolji status nego će i deca biti bezbednija u školi. Neko ko zna da ima posledice za svoje ponašanje neće biti agresivan ni prema drugoj deci, a kamoli nastavnicima", kazala je Andrić.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema njenim rečima, predstavnik Ministarstva prosvete u Valjevu je Školska uprava i zbog toga su odlučili da u ponedeljak, nakon protesta na Gradskom trgu, prošetaju do Školske uprave gde će održati jedan školski čas 45 minuta i predati zahteve.

 

"Ponedeljak je prvi dan za koji je najavljen prostest, a ako se i posle toga ništa ne promeni, drugi termin će biti 2. oktobar takođe sa potpunom obustavom nastave pošto je to krajnja mera. Mi smo sve pravne, zakonske mere potrošili, ostalo je to što nije po zakonu, što nas dovodi u problem jer ne držimo časove, ali to je jedino što je ostalo", zaključila je Vesna Andrić.

 

Sindikati prosvetnih radnika traže: da se početna plata nastavnika odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti; da se do kraja ove godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrše izmena Uredbe o koeficiijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama; da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom i da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

 

Podsetimo, na sastanku sa četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, koji je održan 11. septembra u Vladi Srbije, premijer Srbije Miloš Vučević ponudio je povećanje plata zaposlenima u prosveti od 1. januara od 12 odsto za nastavno osoblje i od osam odsto za nenastavno osoblje. 

Aktuelno

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv 16.09.2024

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 34 komentara