Valjevska gimnazija (foto: Kolubarske.rs)
Valjevska gimnazija (foto: Kolubarske.rs)
14.09.2024, 07:41

Od učenika Valjevske gimnazije traženo da pišu afirmativno o kopanju litijuma

č: | fb:

Roditelji učenika četvrtog razreda filološkog smera Valjevske gimnazije podneli su prijavu zbog "zlostavljanja učenika na času retorike i besedništva". Oni smatraju da je profesor retorike i besedništva zloupotrebio svoj položaj i autoritet tražeći od učenika da pišu afirmativno o kopanju litijuma u Srbiji.

 

"Na času obaveznog predmeta retorika i besedništvo, profesor Željko Ljubičić je učenicima zadao da napišu besedu na temu: 'Kopanje litijuma u Srbiji', isključivo zahtevajući od učenika da argumentovano obrazlože i zastupaju stav da su za otvaranje rudnika litijuma. Učenici su se pobunili rekavši da ne žele da u školi pišu o temi koja je politička, da se protive da o toj temi pišu isključivo afirmativno i da nijedan argument kojim se pravda kopanje litijuma ne smatraju validnim i da, na koncu, ne žele da pišu afirmativno o temi koja je u suprotnosti sa njihovim stavom, jer niko u odeljenju ne smatra da u Srbiji treba otvoriti rudnike litijuma. Međutim, profesor je istrajao u svojoj nameri, kazao je da moraju da napišu besedu formulisanu isključivo afirmativno – za kopanje litijuma. Ućutkao je učenike i naterao ih je da pišu o temi na način kako on to od njih zahteva, rekavši im da mogu da odu sa časa čim napišu desetak rečenica. Profesor je kao primer za argumente koji podržavaju iskopavanje litijuma pomenuo i govore i obraćanje predsednika države, predlažući učenicima da te argumente iskoriste u svojim zadacima. Na to je reagovala jedna učenica pitajući da li on od njih očekuje da pišu kao mali SNS-ovci, na šta je profesor odgovorio potvrdno: 'Kao da ste mladi SNS kadar'. Učenica je dodala da 'dosta SNS-ovaca ne podržava kopanje litijuma", piše u prijavi roditelja.

 

Prema rečima roditelja, i na prethodnom času prošle sedmice, profesor retorike i besedništva je pominjao temu kopanja litijuma u Srbiji, ispitujući učenike da li su bili na protestima protiv rudarenja.

 

"Pošto su učenici, pod prinudom, napisali zadatak kako su i koliko mogli, izlazili su iz učionice sukcesivno odmah po završetku šestog i na samom početku sedmog časa, tako da redovan sedmi čas profesor nije ni održao. On je od učenika tražio da mu predaju sveske koje je zadržao kod sebe, prethodno insistirajući da to budu nove, neispisane sveske, isključivo za njegov predmet i da obavezno budu potpisane. Učenici su kao 'nagradu' pušteni bez nadzora iz škole u vreme kada su morali da budu na sedmom času prema važećem rasporedu", navode roditelji.

 

"Moja ćerka je kući iz škole došla vidno uznemirena, uplakana i uplašena, bila je primorana da u školi piše zadatak na temu sa političkom konotacijom i protiv svojih uverenja, što je ugrozilo njeno psihičko i emocionano zdravlje i dostojanstvo", kaže majka.

 

Prema mišljenju roditelja, svojeručno potpisani radovi, čija je sadržina suprotna uverenjima učenika, mogli bi biti zloupotrebljeni u političke svrhe lažnim prikazivanjem da valjevski gimnazijalci nepodeljeno podržavaju iskopavanje litijuma u Srbiji.

 

Od direktora škole se zahteva da bez odlaganja pokrene postupak radi zaštite od zlostavljanja, da protiv profesora Željka Ljubičića pokrene disciplinski postupak u skladu sa zakonom, da spreči nastanak dalje štete tako što će učenicima biti vraćene školske sveske i što će biti zabranjeno fotogtafisanje i kopiranje njihovih radova.

 

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić za Kolubarske.rs kaže da je održan sastanak školskog tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja kome su prisustvovali roditelj, koji je podneo prijavu, i učenik, potom je tim razgovarao sa profesorom, i nakon toga biće preduzeti neki koraci.

 

"Majka je dala izjavu na osnovu utiska deteta, čekamo da izjavu dostavi i profesor, naravno dat mu je neki rok, i nakon toga ćemo odlučiti o eventualnim sankcijama", rekao je Jevtić i dodao:  

 

"Jasno je, u školi je zabranjeno bilo kakvo ili svako političko delovanje. Tema kopanje litijuma, činjenica je, nije politička, ona je egzistencijalna, ekološka... Ali, ako bilo koju temu dovedemo u vezu sa nekom političkom strankom, onda je to već političko delovanje i to treba sankcionisati. Ako se utvrdi da je bilo tih elemenata, profesor će sigurno biti sankcionisan", kazao je direktor Valjevske gimnazije.

 

On je potvrdio da je profesor uzeo od učenika školske sveske i da na svakoj piše ime deteta, i dodaje da to nije ništa neuobičajeno i sporno.

 

"Tačno je da je profesor insistirao da budu potpisane sveske, ali, kako mi je rekao, zbog toga kako bi znao čiji je koji rad. Trenutno ne znam šta piše u planu i programu profesora, da li je on učenike hteo da testira ili ne, zaista u ovom trenutku ne mogu da kažem, ali mi je bitno kao direktoru škole da vidim šta je on u planu i programu imao predviđeno – koju temu i na koji način da se obrađuje. To je jako bitno. Ako nije imao tu temu onda je to problem – rekao je Jevtić.

 

Dodao je da mu je profesor rekao da je za sledeći čas imao u planu da se o kopanju litijuma piše negativno, "ali i to ćemo proveriti u njegovom planu i programu".

 

"Ima mnogo pitanja koja zahtevaju odgovor. Zbog čega je profesor tražio da svi učenici pišu afirmativno o kopanju litijuma i zašto odeljenje nije podelio u dve grupe, pa da jedni pišu afirmativno, a drugi negativno? Da je u pitanju debata, to je moglo, recimo, da se organizuje na dva časa, tako što bi učenici na jednom času debatovali za iskopavanje litijuma, a na drugom protiv, ali ovo je besedništvo i trebalo bi da učenici imaju slobodu", kazao je za Kolubarske.rs Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije.

 

 

Prijava

 

U skladu sa Posebnim protokolom za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i u skladu sa Protokolom postupanja u ustanovama u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, prijavljeno je emocionalno i psihološko nasilje kojim su bili izloženi učenici četvrte godine filološkog smera i zloupotrebu dece u političke svrhe sa ciljem sprovođenja adekvatnih preventivnih i interventnih aktivnosti, navedeno je u prijavi roditelja.

 

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 3 sati 10 minuta

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
U potpisu Kolektiv 16.09.2024

Saopštenje Valjevske gimnazije

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti. "Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od...  · 36 komentara