Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
Pogled sa Srednjeg Povlena ka Jablaniku i Medvedniku (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2024, 07:21

Inicijativu Gljivarskog društva za zaštitu valjevskih planina podržalo 12 udruženja

č: | fb:

Gljivarsko društvo Valjevo pokrenulo je inicijativu za zaštitu valjevskih planina Povlen, Medvednik, Jablanik i Bobija, koju će podneti Ministarstvu zaštite životne sredine i Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

 

Inicijativu je podržalo još 12 udruženja i organizacija: EKOD Gradac, Društvo istraživača "Vladimir Mandić Manda", Planinarski klub "Povlen", PSD "Magleš", iRevolucija, Lokalni odgovor, Valjevski pokret otpora, Evropski pokret u Srbiji, Udruženje Multiple skleroze Valjevo, Udruženje domaćina Valjevo, Društvo za proučavanje lekovitog bilja Valjevo, Udruženje osoba sa autizmom "Plavi anđeli".

 

Kako se navodi u inicijativi, u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije predlaže se:

 

  1. Da se što pre donese uredba o zaštiti Povlena
  2. Da se započnu aktivnosti za zaštitu Jablanika i Medvednika, posebno imajuči u vidu uredbu o utvrđivanju Prostornog plana poseben namene sliva vodoakumulacije "Stubo-Rovni"
  3. Da se započnu aktivnosti na zaštiti Bobije
  4. Da se rekultiviše rudnik na Bobiji i reguliše deponija u skladu sa Zakonom o rudarstvu kao bi i to područje bilo pod zaštitom
  5. Da se što pre donesu uredbe o zaštiti Taorskih vrela i Petničke pećine

 

Diplomirani ing. šumarstva Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo, naglašava da je zaštita Valjevskih planina posebno važna zbog toga jer se time ograničava i zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina.

 

"Svim prostornim planovima, od devedesetih pa i sada, valjevske i podrinjske planine su predviđene za zaštitu. S obzirom na to da je za Povlen urađena Studija zaštite, potrebno je samo doneti uredbu. Što se tiče Medvednika i Jablanika, na terenu je samo odrađen manji deo Medvednika, a smatramo da je potrebno što pre pristupiti zaštiti, posebno zbog akumulacije Stubo-Rovni, jer se radi o slivnom području. Bobija je zasigurno dragulj valjevsko-podrinjskih planina i veliki turistički potencijal i zaslužuje zaštitu, koja je i planirana Prostornim planom", navodi Dragić Tomić i dodaje:

 

"Ako bar malo izvršimo pritisak na nadležene smatram da ćemo uspeti, jer je sve u skladu sa propisima".

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 17 sati 9 minuta

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 23 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...