Protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
Protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
16.09.2024, 12:04

Protest valjevskih prosvetara, nastave nije bilo u većni škola

č: | fb:

Danas je i u Valjevu održan protest prosvetnih radnika, članova dva reprezentativna sindikata obrazovanja, koji su danas obustavili nastavu. Oni su se najpre u podne okupili na Gradskom trgu, a potom su otišli do Školske uprave u Valjevu gde su predali svoje zahteve.

 

Protest je organizovan nakon što četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika nisu prihvatili ponudu premijera Srbije Miloša Vučevića da povećanje plata zaposlenima u prosveti od 1. januara bude 12 odsto za nastavno osoblje i osam odsto za nenastavno osoblje. 

Protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu

Protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Povećanje plata i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti ključan je zahtev prosvetnih radnika, uz izmene Krivičnog zakonika, kojima bi se pooštrile kazne za napade na nastavnike u školama. Prosvetni radnici traže da početna zarada nastavnika, odnosno zaposlenih sa sedmim stepenom stručne spreme, bude izjednačena sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji, u skladu sa potpisanim protokolom sa Vladom Srbije iz oktobra prošle godine. 

 

"Na realizaciju tog potpisanog protokola čekamo skoro godinu dana. Probali smo i da se dogovoramo i pregovaramo, međutim došli smo, možda, u još težu situaciju jer nas sada razdvajaju na nastavno i nenastavno osoblje. Naši zahtevi su bezbednost učenika i nastavnika, kao i prosečna plata za mladog kolegu koji se tek zapošljava u prosveti", rekla je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika za Kolubarski okrug Vesna Andrić.

 

Prema njenim rečima u većini škola u Valjevu je obustavljena nastava, tačnije u onim školama gde je "dobra sindikalana organizacija". Obustavi rada i protestu nisu se priključili zaposleni u Prvoj osnovnoj školi i Medicinskoj, dok je u Tehničkoj i OŠ "Desanka Maksimović" nastava "delimično organizovana".

Protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu

Protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Mi se borimo i za direktore i za njihove pomoćnike, za njihove sekretarice... Ovo je borba i za njih i za njihovu decu. Ispada da smo mi dva suprota tabora, a to nije tačno. Ja bih voleo da imam razumevanja i od njih i od Školske uprave, jer su i oni deo ovg problema i snose iste posledice kao i mi. Tužno je to što sada pokušavaju da nas razdvoje, naročito na nastavno i nenastavno osoblje. Hajde da pokušamo da ih pridobijemo, da im kažemo da smo na njihovoj strani, da smo na jednoj strani", poručio je na protestu Milan Đurđević, profesor Tehničke škole.

Odlazak do Školske uprave

Odlazak do Školske uprave (Foto: Kolubarske.rs)

 

Nakon protesta na Gradskom trgu, valjevski prosvetni radnici su otišli do Školske uprave gde su pročitali tekst - razloge zbog čega su se odlučili na ovaj korak, zbog čega su zaustavili rad u školama, a javni čas drže na trgovima. "Zato što - ako ne zastanemo danas, sutra ćemo opet biti krivi za sve!".

 

Protest prosvetnih radnika ispred Školske uprave

Protest prosvetnih radnika ispred Školske uprave (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika za Kolubarski okrug Vesna Andrić je najavila da će, ukoliko se nakon današnjeg protesta i obustave rada ništa ne promeni, četiri reprezentativna sindikata obrazovanja organizovati obustavu nastave 2. oktobar i odlazak u Beograd gde će biti organizovan protest.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 17 sati 16 minuta

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 30 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...