Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Valjevska gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
16.09.2024, 20:23

Saopštenje Valjevske gimnazije

č: | fb:

Saopštenjem za javnost oglasio se Kolektiv Valjevske gimnazije. Saopštenje prenosimo u celosti.

 

Povodom teksta koji je objavljen na portalu Kolubarske.rs dana 14. 9. 2024. godine, pod naslovom "Od učenika Valjevske gimnazije traženo da pišu afirmativno o kopanju litijuma", obraćamo se sledećim saopštenjem.

 

Retorika i besedništvo je obavezni predmet u četvrtoj godini u odeljenju specijalizovanog filološkog smera. To je predmet koji ima za cilj razvijanje govornih i recepcijskih veština usvajanjem i primenom retoričkih strategija za besednička umeća kojima se učenik osposobljava da samostalno, relevantno, jasno, inventivno, argumentovano i efektno zastupa kritičko mišljenje na zadate i izabrane aktuelne teme iz kulturnog, istorijskog, naučnog, javnog života.

 

Nastava retorike i besedništva, kao i celokupno obrazovanje u humanističkim naukama, podrazumeva osposobljavanje učenika za samostalno formiranje i izlaganje stavova, plasman ideja, kao i sposobnost za aktivno uključivanje u aktuelne socijalne procese. Shodne tome, a u skladu sa nastavnim procesima i obavezama učesnika u njemu, učenici imaju obavezu da redovno pohađaju nastavu, poseduju primeren i zahtevan pribor za rad (svesku označenu svojim imenom, adekvatan udžbenik i pribor za pisanje). Takođe, napominjemo da prosvetna praksa podrazumeva mogućnost privremenog zadržavanja svezaka sa odrađenim radnim zadacima koji su učenicima dodeljeni u nastavnom procesu, radi procene stepena ovladanosti nastavnim temama.

 

Izabrana tema koja se obrađivala na času retorike i besedništva, razvija kod učenika sposobnost da "aktivno, kompetentno, kritički i odgovorno učestvuje u životu škole, zajednica kojima pripada, kao i u širem demokratskom društvu". Učenik, osposobljen da razmišlja samo u skladu sa svojim stavovima, ne može se smatrati kompletnom akademskom ličnošću. Obaveza nastavnika je da na početku svakog časa najavi i objasni cilj časa, ali ne i cilj narednog časa. Dešava se da učenicima bude teško da prihvate i brane stavove sa kojima se ne slažu, a nastava retorike ih tome uči. Sam proces učenja podrazumeva postupnost koja se ogleda u tome da učenici korak po korak usvajaju i uvežbavaju načine odbrane svog stava ili stava većine čiji su predstavnici. Na nekim časovima će zastupati samo afirmativne stavove, a na nekim negativne dok ne ovladaju osnovnim principima izrade i govorenja besede. Nastava retorike stoga ima za cilj da buduće studente i građane Republike Srbije osposobi za kritičko mišljenje i sposobnost sagledavanja problema iz mnoštva različitih uglova.

 

Smatramo da je objavljeni tekst pokrenuo lavinu negativnih komentara koji štete ugledu Valjevske gimnazije, škole koja je poznata u gradu i državi kao ustanova koja neguje kritičko mišljenje, slobodu govora i ostale demokratske vrednosti. U javnosti je stvorena negativna slika o radu profesora retorike i besedništva pozivajući na javni linč. Na ovaj način je plemenit poziv prosvetnog radnika dodatno ugrožen. Zakonska procedura još nije ni počela, a presuda je doneta.

 

Gimnazija već više od sto pedeset godina školuje mlade gledajući u budućnost, poštujući sadašnjost i uvažavajući različitost. U toj misiji ona ne poznaje aršine određene politikom, pojedincima, teritorijalnim ili bilo kojim drugim granicama.

 

Shodno svemu navedenom, kolektiv škole oseća potrebu da se obrati na ovakav način u cilju zaštite i prava na nepristrasan i objektivno sproveden postupak kako bi se sve činjenice do kraja razjasnile i utvrdile.

 

Kolektiv Valjevske gimnazije

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 9 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...