Odbornici koalicije sVAnuće (foto: Kolubarske.rs)
Odbornici koalicije sVAnuće (foto: Kolubarske.rs)
19.09.2024, 09:38

Svanuće: Kršenje poslovnika, propisa, netransparentnost, obeležili rad Skupštine i njenih radnih tela

č: | fb:

Konstantno kršenje poslovnika i propisa, netransparentnost, obeležili su dosadašnji rad Skupštine Valjeva i njenih radnih tela čime se njihov rad pretvara u lakrdiju, ukazali su na konferenciji za novinare odbornici koalicije Ujedinjeno Valjevo može - sVAnuće. Prema njihovim rečima vladajuća većina rad Skupštine grada, a posebno njenih radnih tela, svodi samo na simuliranje procedura i glumljenje nekih institucija.

 

"Poslednja sednica Skupštine grada na kojoj je bila jedna tačka dnevnog reda - Deklaracija o zabrani eksploatacije litijuma i bora na teritoriji našeg grada treba da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Trajala je pet minuta, a predsednik Skupštine je uspeo da za tih pet minuta prekrši pet članova Poslovnika. Najgrublje kršenje poslovnika Skupštine je činjenica da je vladajuća odbornička većina potvrdila mandat novim odbornicima, a da to nije bilo na dnevnom redu, a potom je prešla na dnevni red koji nije uslovila, što za nas predstavlja presedan! Istovremeno, šefu naše odborničke grupe nije bilo omogućeno da ukaže na povredu Poslovnika", rekao je odbornik koalicije Svanuće Goran Gavrilović.

 

Odbornik Nemanja Jakovljević je, navodeći primer sednica Komisije za kadrovka i administrativna pitanja, rad stalnih tela opisao jednom rečju - lakrdija. Naveo je da sednica te komisije nije održana 11. septempra, za kada je bila zakazana, jer materijal članovima komisije nije bio poslat, da bi se na sednici koja je održana 16. septembra dogodio presedan.

 

"Naime, kao članovi komisije smo se 30 minuita bavili time da li ćemo sa sednica komisije usvajati zapisnik. Verovali ili ne članovi iz vladajuće većina su izglasali da se zapisnik sa sednica ne usvaja, a jedan od argumenata, koji je saopštio predsednik komisije, jeste da komisija dovoljno transparentno radi i da nije potrebno usvajati zapisnik. Očigledno je da se vladajuća većina teško navikava na prisistvo opozicije u velikom broju i u Skupštini grada i u radnim telima. Ali to je neminovnost i činjenica sa kojom se moraju pomiriti, a mi im poručujemo da ćemo u narednom periodu biti još glasniji, nijedna tema i činjenica neće ostati nevidljive i ispod radara, jer to je naš zadatak i obaveza prema građanima koji su nam ulazali poverenje", rekao je Jakovljević.

 

Šef odborničke grupe sVAanuće Željko Trifunović je dodao da je postojao kvorum za rad Komisije za kadrovka i administrativna pitanja, ali da sednica nije počela na vreme jer vladajuća koalicija nije imala većinu, nego su morali da čekaju predstavnika Ruske stranke i on je svojim glasom pomogao da se donese odluka da se zapisnici sa sednica ne usvajaju.

 

"To je možda i jedan od razloga zašto su toliko grebali i borili se da protivzakonito ta stranka i učestvuje na lokalnim izborima i da dobije po neki mandat. Jer, oni ne žele da ostavljaju pisani trag o onome što rade", rekao je Trifunović naglašavajući da zapisnike sa sednica usvajaju svi, čak i ribolovačko društvo, a kamoli ozbiljne institucije.

 

Prema Trifunovićevim rečima, skoro svaki kadar Srpske napredne stranke (SNS) je svom nasledniku ostavio težak zadatak, a to je da bude gori od svog prethodnika.

 

"Konkretno, ovde je reč o sadašnjem predsedniku Skupštine. U prethodnom sazivu imali smo predsednicu koja je na svakoj sednici Skupštine Valjeva grubo kršila Poslovnik, ali je, za razliku od sadašnjeg predsednika, bar dozvoljavala da odbornici koriste svoja prava i obaveze što se tiče postavljanja odborničkih pitanja. Sadašnji predsednik to ne dozvoljava, kršeći dva člana Poslovnika Skupštine grada", rekao je Trifunović naglašavajući da on pitanja postavlja u ime građana i za građane, i ponovio da će odbornička grupa sVAnuće opravdati poverenje svakog građanina koji su glasali za tu političku opciju.

 

Šef odborničke grupe sVAanuće Željko Trifunović je na konferenciji za novinare saopštio da su se ovoj koaliciji javile još dve političke organizacije koje su izrazile želju da postanu deo koalicije sVAnuće, "tako da ćemo u narednom periodu postati još jači". Trifunović nije želeo da, dok traju razgovori, oktkriva o kome se radi, ali je dodao da su u pitanju jedna stranka i jedna grupa građana.

Aktuelno

Festival duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 20 minuta

Ove godine bez Festivala duvan čvaraka u Valjevu

Ove godine "Festival duvan čvaraka" neće biti održan jer je na delu teritorije grada Valjeva proglašena vanredna situacija zbog pojave Afričke kuge svinja, saopštio je Savet ove stalne gradske...  · 8 komentara

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 1 dan 16 sati

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...