Povlen (foto: Đorđe Đoković)
Povlen (foto: Đorđe Đoković)
23.09.2024, 05:17

Da li da čekamo da rudarenjem i sečom šuma započne raubovanje Jablanika i Povlena

č: | fb:

Preduzeće "Mineco plus", koje je registrovano u Beogradu a čiji je vlasnik holandska firma "Mineco Holding B.V",  dobila je Rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike od 9. maja 2022. godine odobrenje za istraživanje bakra i pratećih metala na području Povlena i Jablanika na površini od 87.85 kvadratnih kilometara.

 

Pre dobijanja ovog rešenja preduzeće "Mineco plus" je dobilo uslove Zavoda za zaštitu prirode od 27. oktobra 2021. i mišljenje od 5. aprila 2022 godine.

 

Rešenje Ministarstva rudarstva i energetike, koje je dobilo beogradsko preduzeće od 9. maja 2022. godine, je dobio i grad Valjevo.

 

Eksploatacija bakra proizvodi značajnu količinu otpada, uključujući jalovinu (neupotrebljive stene i zemlja) i otpad iz procesa flotacije.

 

Eksploatacija bakra može značajno uticati na okolinu, uključujući zagađenje vode, vazduha i degradaciju zemljišta.

 

Površinska eksploatacija (otkopavanje u otvorenim kopovima) Otvoreni kop koristi se kada je bakarna ruda relativno plitko ispod površine zemlje. Ovaj metod uključuje uklanjanje gornjeg sloja zemlje uklanjanje šume na celoj površini  i stena (jalovine) kako bi se došlo do rudne mase.Velike mašine (bageri, damperi) koriste se za iskopavanje rude, koja se zatim prevozi do postrojenja za preradu. Površinski kopovi često dostižu velike dubine, čak i više od nekoliko stotina metara.

 

O poslovanju grupe "Mineco", moćnog rudarskog konglomerata, pre četiri godine u svom istraživačkom tekstu, pisao je KRIK - "Pogled u Mineco imperiju: Gigant umešan u korupciju ima problem sa bankama".

https://www.krik.rs/pogled-u-mineco-imperiju-gigant-umesan-u-korupciju-ima-problem-s-bankama/

 

Napominjem da su Medvednik, Jablanik i Povlen u slivnom području akumulacije "Stubo-Rovni" definisani prostornim planom posebne namene. Takođe, svim prostornim planovima od devedesetih ove planine su predviđene za zaštitu.

 

Za Povlen je urađena studija zaštite, ali ona ne proizvodi pravno dejstvo, a Jablanik, koliko mi je poznato, nije ni u planu za zaštititu.

 

Postavlja se pitanje šta čeka donošenje uredbe o zaštiti Povlena?

 

Šta nam je činiti, zaključite sami, ili ćemo čekati da počnu obimne seče na Jablaniku i Povlenu i započne rudarenje koje kasnije nije moguće zaustaviti.

 

Predsednik Gljivarskog društva Valjevo, diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić

 

Aktuelno

Sajam zapošljavanja (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
U organizaciji NSZ – Filijala Valjevo 20.09.2024

Na Sajmu zapošljavanja posao za 300 radnika

Na sajmu zapošljavanja, koji je održan danas na Gradskom trgu, 15 poslodavaca je iskazalo potrebu za oko 300 radnika različitih profila. Na evidenciji je trenutno oko 2700 nezaposlenih lica sa...  · 3 komentara

Manifestacija Ljubini dani (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Za najbolji putopis 20.09.2024

Vesna Aleksić dobitnica nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolji putopis na srpskom jeziku pripala je Vesni Aleksić za knjigu "Melodije Evrope". Nagrada će dobitnici biti uručena 27. septembra na manifestacije "Ljubini...