Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2024, 06:45

Najviše pacijenata u Valjevu čeka proteze kuka i kolena, pojedini skoro devet godina

č: | fb:

Na listi čekanja na neku zdravstvenu intervenciju u Opštoj bolnici Valjevo nalazi se 778 osoba. Kako se navodi na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), najviše pacijenata čeka operacije kuka i kolena.

 

Na listi čekanja su i operacija katarakte, MR pregled glave i kičmenog stuba, CT glave, ugradnja trajnog veštačkog vodiča srca.

 

Najviše pacijenata, 402 čeka ugradnju proteze kuka (u pitanju su različite vrste proteza), a na listi su pacijenti koji čekaju skoro devet godina, jedan je upisan u decembru 2015. godine, a datum očekivanog prijema je novembar 2024, dok je drugi upisan u avgustu 2016. godine, a na red će doći u febraru 2025. godine.

 

Na ugradnju (u pitanju su različite vrste) proteze kolena čeka 279 pacijenata, među njima je pacijent koji na ovu intervenciju čeka više od devet godina; upisan je na listu 14. decembra 2015. godine, a datum očekivanog prijema je 4. mart 2025. godine. Značajan broj pacijenata je na listi čekanja za "novo koleno" od 2016, 2017. i 2018. godine, a na red će doći do kraja 2024. ili početkom 2025. godine.

 

Na listi je i 78 pacijenata koji čekaju operaciju katarakte (različita vrsta sočiva); na ovu intervenciju se čeka od godinu do dve i po godine. Na listi je pacijent koji je upisan u junu 2022. godine, a datum očekivanog prijema je decembar 2024. godine.

 

Sudeći prema podacima RFZO, ažuriranim 21. septembra 2024, na pregled magnetne rezonance (MR) i skenera (CT) ne čeka veliki broj pacijenata, najduže do četiri meseca. Na MR pregled glave čeka 10 pacijenata, dok pregled CT čeka tri pacijenta, isto toliko i MR kičmenog stuba, i na ugradnju trajnog veštačkog vodiča srca čeka tri pacijenta (manje od mesec dana).


Valjevo je u vrhu ustanova koje imaju datum prijema u prošlosti

 

Prema izveštaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji je ažuriran 23. septembra 2024, nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji ima pacijente čiji je "datum prijema u prošlosti". Na vrhu liste su:

 

  • Univerzitetski klinički centar Srbije – 20 pacijenata
  • Vojno medicinska akademija – 19 pacijenata
  • Zdravstveni centar Zaječar – 6 pacijenata
  • Zdravstveni centar Valjevo – 4 pacijenta
  • Kliničko bolnički centar Zemun – 2 pacijenta
  • Opšta bolnica Sombor – 1 pacijent

 

Aktuelno

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 41 sekundi

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 13 sati 37 minuta

Bez vode Radino brdo...

Zbog radova na vodovodnoj mreži na uglu ulica Užičke i Gradačke, u utorak, 24. septembra od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači na Radinom brdu, ulica Vukovarska, Degurić,...