Gradska čistoća (foto: Kolubarske.rs)
Gradska čistoća (foto: Kolubarske.rs)
25.09.2024, 06:47

Vidrak i Vodovod traže povećanje cena za 25 posto

č: | fb:

Javna komunalna preduzeća Vidrak i Vodovod uputila su zahtev Gradskoj upravi Valjevo za davanje saglasnosti za povećanje cena svojih usluga za 25 odsto.

 

Kako se navodi u zahtevu JKP Vidrak, povećanje cena se odnosi na komunalne usluge, parkiranje i uklanjanje nepropisno parkiranih vozila.

 

U obrazloženju za povećanje cena usluga, uz napomenu da cene nisu menjane od 1. jula 2022. godine, JKP Vidrak navodi da su razlozi za povećanje cena povećani troškovi koji direktno opterećuju cenu i utiču na kvalitet pružanja usluga.

 

"Održavanje cena na trenutnom nivou, koje su značajno ispod prosečnih u Srbiji i ispod realnih tržišnih cena, dugoročno utiče na to da se resursi preduzeća smanjuju iz godine u godinu, i da je preduzeće u sve većem problemu da realizuje svoju osnovnu delatnost na zahtevanom i očekivanom nivou. Kvalitet i starosna struktura opreme postaju postaju sve nepovoljniji jer preduzeće nema mogućnost da je zanovi", navedeno je u obrazloženju.

 

Pored toga piše da prema sistematizaciji radnih mesta u JKP Vidrak treba da bude 369 zaposlenih, međutim trenutno ima 226 radnika, što ukazuje na to da ne postoje dovoljni kapaciteti za obavljanje komunalnih delatnosti za koje je preduzeće zaduženo na tritoriji grada, sela i Divčibara. "Razlog zašto preduzeće nema dovoljan broj zaposlenih je održavanje cena usluga na nivou koji je znatno ispod realnih tržišnih cena što utiče na smanjenu mogućnost finansiranja radnih mesta".

 

I JKP Vodovod traži povećanje cena svojih usluga za 25 odsto, a odnose se na snabdevanje vodom za piće, prikupljanje, odvođenje i preradu otpadnih voda. Kako je navedeno u zahtevu za davanje saglasnosti na povećanje cena usluga, cene nisu menjane od 24. juna 2022. godine.

 

"Da bi se uspostavili ekonomski principi poslovanja neophodno je izvršiti definisanje novih cena pružanja usluga koji će omogućiti izmirenje obaveza prema dobavljačima, obezbediti sredstva usled rasta cena energenata, materijala neohodnih za redovno snabdevanje i održavanje vodovodnog sistema i obezbediti novčana sredstva neohodna za zanavljanje sredstava za rad", navedeno je u zahtevu JKP Vodovod.

 

Pored toga piše da je novim cenovnikom predviđeno i uvođenje nove kategorije za odvođenje otpadnih voda pod nazivom "Privreda potis",a odnosi se na korisnike koji su priključenina novi potisni cevovod u industrijskoj zoni koji je Grad predao na upravljanje Vodovodu.

 

U zahtevima Gradskoj upravi za davanje saglasnosti za povećanje cena svojih usluga za 25 odsto, javna preduzeća Vidrak i Vodovod navode da će se nove cene primenjivati po dobijanju saglasnosti osnivača, a primenjivaće se prvog dana narednog meseca od dana stupanja na snagu.

 

 

 

Aktuelno

Kosovo je Srbija (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 23 sati 52 minuta

Uspešna terapija, pretpostavlja valjanu dijagnozu...

Retka je odluka aktuelne vlasti kojoj ne bi trebalo zameriti, kao skorašnja da ne proglasi "okupaciju Kosmeta". Mada se pričalo da je neizbežna, zbog pogoršavanja stanja na Severu Kosova. I...

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 23.09.2024

Bez vode Radino brdo...

Zbog radova na vodovodnoj mreži na uglu ulica Užičke i Gradačke, u utorak, 24. septembra od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači na Radinom brdu, ulica Vukovarska, Degurić,...