OŠ Milovan Glišić (foto: Đorđe Đoković)
OŠ Milovan Glišić (foto: Đorđe Đoković)
26.09.2024, 06:56

Sve gradske osnovne škole i jedna seoska biće pokrivene solarnim panelima

č: | fb:

U okviru projekta "Sunčane škole na Zapadnom Balkanu", na pet gradskih i jednoj seoskoj osnovnoj školi postavljeni su solarni paneli, a uskoro će biti postavljeni na još dve osnovne škole, rečeno je na Forumu zajednice koji je održan u Valjevu.

 

Forum zajednice održava se sa ciljem unapređenja saradnje i dijaloga između Gradske uprave i osnovnih škola, prepoznavanje ključnih izazova sa kojima se škole suočavaju u oblasti uvođenja i unapređenja ekoloških praksi i zajedničko planiranje kako se određeni izazovi mogu rešiti, objavljeno je na sajtu Lepa reč Valjeva.

 

Regionalna inicijativa "Sunčane škole na Zapadnom Balkanu" predstavlja višegodišnju inicijativu Fondacije za otvoreno društvo Zapadnog Balkana, koja podrazumeva nekoliko komponenti: instalaciju solarnih elektrana na odabrane škole sa teritorije Zapadnog Balkana sa ciljem dobijanja njihovog statusa kao prozjumera, zatim, istraživanja u školskim zajednicama među učenicima, roditeljima i nastavnicima o različitim aspektima zelene tranzicije u školama koje su deo inicijative kao i edukativnu komponentu koja je podrazumevala rad sa učenicima osnovnih škola i radionice o zaštiti životne sredine, pravednoj energetskoj tranziciji i održivom razvoju kao i sa zaposlenima u školama.

 

- U okviru projekta "Sunčane škole Zapadnog Balkana" grad Valjevo je dobio od Fondacije 19 miliona dinara i za taj novac smo na pet gradskih i jednoj seoskoj osnovnoj školi u Valjevu postavili solarne panele, a za ostatak novca ćemo uraditi isto to na još dve – Prvoj i Sedmoj osnovnoj školi. Dakle, sve gradske osnovne škole i jedna seoska biće pokrivene solarnim panelima. Ušteda struje je svakako nešto što nam je jako značajno i ono što je zanimljivo je da deca mogu na softverima koji su instalirani da prate rad tih solarnih elektrana, da vide uštedu i proizvodnju struje i kako se to sve odvija. Još jednom se zahvaljujem svima na ovom projektu i nadam se da ćemo sarađivati i u budućnosti – rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Forum Sunčane škole

Forum Sunčane škole (Foto: www.leparecvaljeva)

 

Milorad Bjelić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole zahvalio se gradu Valjevu na podršci i na dobroj saradnji u sprovođenju ovog projekta. Prema njegovim rečima, projekat ima za cilj da proizvodi struju iz solarnih panela, da škole uštede na računima za struju, a da im se ta ušteda koju će ostvariti ne umanji, već da se za tu uštedu u školama nešto drugo popravi, izmeni, unapredi u dogovoru sa nečim što smo nazvali lokalna enrgetska zajednica – tu su uključeni roditelji, deca, uprava škole i naravno grad Valjevo.

 

- Dakle, škole neće biti uskraćene za taj iznos koji su do sada plaćali za struju, već će taj iznos biti iskorišćen za unapređenje njihovog rada. Program se sprovodi na Zapadnom Balkanu, mnoge škole iz naših susednih zemlja su već uključene u program i stvarno je dalo divne rezultate. Prvo što škole i gradovi štede, drugo što deca u ranom detinjstvu uče šta znači energetska održivost, koje su dobrobiti toga, od ranog detinjstva se pripremaju za zelenu budućnost. Vide da se to isplati, da je to ne samo korisno, već i dobro za lokalnu zajednicu. Roditelji koji su uključeni u program takođe uče o tome i sada nam ostaje samo da se škole priključe na mrežu. Program se nastavlja, ove godine se sprovodi u Kragujevcu, takođe u šest škola, dakle pravimo jednu zajednicu škola koje su uključene u zelenu održivu budućnost - rekao je Bjelić.

Aktuelno